СамокоВест

Общинарите наградиха БКС с още 34 000 лв. за неизчистените улици и непроходими тротоари

Споделете ни в

В бюджета на Община Самоков за 2020 година трансферът за зимно поддържане и снегопочистване е в размер на 236 600 лв. За предходната година той възлизаше на 202 700 лв. Увеличението на разходите за дейността е с почти 34 000 лв. При безпрецедентно сухата зима, заложените в бюджета по-високи разходи будят недоумение. Очаквано би било да се реализират значителни икономии. Преди дни излязохме с публикацията „Първи сняг в Самоков – непроходими тротоари, непочистени улици, глутници кучета“, от която е видно, че фирмата по зимно поддържане и снегопочистване не си върши работата. В резултат – всяко придвижване в населените места от община Самоков е в зоната на висок риск. Под изключително голяма угроза попадат пешеходците, които на всяка крачка могат да се потрошат. Важно е да се отбележи, че дори и без снежно покритие, поради температурните разлики, улиците в студените часове на денонощието са заледени. Но фирма БКС – вечният печеливш на поръчката за дейността, не обработва улиците според изискванията – със смески срещу заледяване или опесъчаване. Още преди първия по-сериозен снеговалеж за сезона крава в село Говедарци се подхлъзна на заледената улица и си счупи крака. Стопанинът ѝ бе принуден да я умъртви. А какво остава за хората. И към тях ли управниците ни ще приложат същия способ за решаване на проблема. По Сталински: Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем!

И за най-големия лаик по въпросите на снегопочистването е ясно, че при липса на сняг, а и след като улиците не се обработват срещу заледяване, за сезон 2019/2020 разходите на БКС би трябвало да клонят към нула. Вместо това трансферите към фирмата за двете години са съответно 202 700 лв. и 236 600 лв. или близо половин милион от джоба на самоковския данъкоплатец. Вместо обаче да си свърши работата по контрол на разходите, кметската управа на община Самоков реши да пълни хазната с приходи от „Синя зона“, която в най-скоро време може да покрие и половината град.

Питаме – упражнява ли кметът Владимир Георгиев, чрез ръководената от него администрация, ефективен контрол върху дейността на фирма БКС и как се отчитат разходите.

Питаме – има ли значение, че зад фирма БКС стои вечният общински съветник Емил Кривошиев, който за настоящия мандат се явява като представител на партия Обединен блок на труда български лейбъристи.

По всяка вероятност и този път ще си останем с питането. Както се казва в съвременната вариация на известната поговорка – мисирките си пеят, управниците си свиркат!

Но медиите ще продължим да изпълняваме мисията си, за да могат гражданите да правят своя информиран избор кой и как да ги управлява.