СамокоВест

Обръщение към кмета на Самоков Владимир Георгиев: ОТГОВОРИ!

Споделете ни в

Във връзка с обществения интерес към публикацията ни „Благовест Коларов в отворено писмо до кмета на Самоков Владимир Георгиев: ЗАЩО?“, се обръщаме към кмета на общината с молба да отговори на няколко въпроса. Въпросите произтичат от разпоредби на „Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Самоков“ и Наредба 12 – „Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Самоков“, извадки от които публикуваме:

Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Самоков

Чл.  9.  /1/ Общото  ръководство  и  контрол  по  управлението  на гробищните  паркове  /гробищата/  се  осъществява  от  Кмета  на  Община Самоков.

………………………………………

Чл. 20. /1/ С полагането на покойник или урна с праха му в гроб за наследниците му по закон или завещание се поражда правото на гробоползване.

/2/ Правото на ползване е срочно, освен в случаите на възмездно придобиване на ползване за вечни времена.

/3/ Гробното място се ползва за срок от 10 години, след изтичане на този срок наследниците могат да продължат правото на гробоползване при заплащане на определените такси съгласно Наредба № 12.

Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Самоков /Наредба 12/

Чл.68/1//изм. Решение No 1317/17.04.2014г./

За ползване на гробни места се прави регистър и се заплащат еднократно такси, както следва:

  1. Нов единичен гроб до 10 години –30 лв. в гр. Самоков и 5 лв. в селата от общината;
  2. Семеен двоен гроб до 10 години – 60 лв. в гр. Самоков, 10 лв. в селата от общината;

Чл.69 Таксите се събират от съответните служби на общината, стопанисващи гробищните паркове/

Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Самоков

Чл. 25. Когато правото на ползване не е било продължено по реда на предходните членове и след писмено предизвестие на наследниците, гробното място се предоставя за нови погребения с писмено предписание на Кмета на общината. Останките на погребания се изваждат и поставят в обща гробница.“

На основание цитираните текстове питаме кмета Георгиев:

  • Запознат ли сте със случая на поругаване паметта на учителката Йорданка Кацарова и на нейния син, като гробът им е изровен и мястото предоставено за нови погребения?
  • Връчено ли е писмено предизвестие на наследниците?
  • Дадохте ли писмено предписание за предоставяне на гробното място за нови погребения?
  • Какво е направено с тленните останки на покойната учителка Кацарова и на нейния син?

2 thoughts on “Обръщение към кмета на Самоков Владимир Георгиев: ОТГОВОРИ!

  1. Ходих до Общ.Самоков и се разбрахме да внеса писмено питане на интересуващите ме въпроси. Ще го направя и ще уведомя всички за отговора. Бях приканен от служителка в общината да се извиня, може би за упреците към г-н Георгиев, но и на срещата ми с него казах, „че той е главнокомандуващ и той поема негативите на подчинените си“. За съжаление! Аз съм сигурен, че той не е давал разрешение за друго погребение, още по малко за последвалите нелицеприятни действия по премахване и на двете паметни плочи. Това означава, че някои са действали зад гърба му, и трябва да стане ясно кои са и мотивите им за това. Още, пред някои представители на местната преса е казано, че изнесеното не отговаря на истината. С една дума трябва да се извиня за грешна информация изнесена в медиите и несправедливите упреци. След няколко дни ще се види кой на кого дължи извинение.

  2. Няма развитие по случая. След внесената молба в Общ.Самоков, на края на срока бяхме поканени в службата заедно със сина на починалият. Вместо писменият отговор който очаквах да получа, ми беше показана за втори път фалшива декларация от наследниците на починалия, чиято достоверност аз категорично опровергавам в писмото ми до кмета. Правят се някакви жалки опити да се оневинят служебните лица замесени в случая, и затова съм подготвил ново писмо да кмета с искане за писмен отговор. С цената на огромен компромис от моя страна, заради познанството ми с близките на починалия, без никакво участие и посредничество на общ.служители сме постигнали някаква договореност между нас. Но тези хора ми дължат отговор, и колкото повече мълчат, толкова повече се задълбочават съмненията ми в умишлено деяние.

Comments are closed.