СамокоВест

Благовест Коларов в отворено писмо до кмета на Самоков Владимир Георгиев: ЗАЩО?

Споделете ни в

Вчера преживях нещо, което здравият разсъдък не може да побере и осмисли. По сигнал на мой приятел и роднина на Е.Белстойнева – Христо Христов, отидох до долния гробищен парк. Той беше казал на Ели, че на мястото където е погребана бившата учителка по физика в гимназията Йорданка Кацарова и до нея нейният син, е направено друго погребение. Не повярвах, че това е възможно и спокойно се качих до гробищният парк. Не повярвах на очите си, и двете паметни плочи бяха изкъртени, час от постамента счупен, оградата изрязана и наистина новопогребан мъж с фамилия Бучов! Щях да припадна! Как е възможно такова кощунство! Аз съм се плашил от циганските посегателства, да не счупят паметните плочи, да не отрежат оградата, но тук беше направено нещо много по-лошо! Беше погребан друг човек. Не, нямам думи!

В каква държава живеем?

Бях чул преди година, че на стари гробни места над 10г. трябва да се поднови таксата, и наследниците ще бъдат уведомявани по съответният ред, и бях спокоен за това. Даже обмислях да платя за 20 – 30г. напред, за да не се занимавам с тези работи. На адреса, където живееше починалата учителка Кацарова – ул. „Димчо Дебелянов“, винаги има човек. В съседство с тая къща е нейната близка родственица Ели Белстойнева, от юг живее Христо Христов, чиято жена Ваня беше също близка родственица на Йорданка Кацарова. Аз по някакво нещастно стечение на обстоятелствата се оказах наследник, и редовно плащам данъците за имота. Никой от тези хора в противоречие с всякакви наредби и закони не беше предупреден!

Защо г-н кмет?

В стремежа си за някакви реформи и допълнителни приходи за Общината сте загърбили най-елементарните човешки ценности, като уважение и почит пред паметта на починалите наши близки! Аз съм свидетел колко усилия положи бившата учителка, за да направи хубав паметник на единственото си дете. Това  беше и целта до края на живота ѝ, и само повтаряше „Дано съм жива за да направя паметник на Емил!“.  Ходихме до Дупница за бял мрамор, до гробището „Малашевци“ за майстор, стоеше по цял ден на слънцето само и само да стане така както тя иска. Мислеше и дали някой ще се грижи за паметника след като тя си отиде. Казвал съм и, че докато съм аз на тая земя ще се грижа. И аз имам вина, че не платих новите такси, но бях зает по болници с мои близки хора, и същевременно бях спокоен защото чаках известие от Общината. Но вашата непростима вина е, че съгл. чл.25 не направихте необходимото, а именно:

„писмено предизвестие на наследниците“.

Сега ще се боря по съдебен път да бъде освободено мястото, нещо крайно неприятно и за двете страни, но дошло ни до главата заради наши неразбории.  Омерзен съм до дъното на душата си!

Благовест Коларов

One thought on “Благовест Коларов в отворено писмо до кмета на Самоков Владимир Георгиев: ЗАЩО?

  1. Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е изключителна хранителна среда за далаверата. Корупционните практики не подминават и гробищните паркове. Поради недостига на гробни места борбата за тях често не се извършва по каналния ред.

Comments are closed.