СамокоВест

Областният управител на Софийска област проведе заседание в Боровец по подготовката на курорта за зимния сезон

Споделете ни в

Областният управител на Софийска област Юлиян Леков проведе в Боровец заседание на Областния щаб за защита при бедствия и работа в зимни условия. Целта – да се организира подготовката на курорта за зимния сезон. В него взеха участие представителите на областни структури на  експлоатационните дружества АПИ, МВР, БАБХ, РИОСВ и РЗИ.

Заседанието откри кметът на община Самоков Ангел Джоргов. „Надявам се, че всички отговорни институции, които присъстваме днес тук, ще направим добра организация, за да обезпечим туристическия сезон” – зави в началото на срещата инж. Джоргов. 

Директора на ОПУ инж. Румен Сачански докладва, че тази година техниката е въведена в режим на зимно поддържане и дежурство още на 1 ноември.  Към него бе отправен и основният въпрос от хотелиерите относно състоянието на пътя Самоков – София. Инж. Сачански отговори, че ще се проведе процедура за възлагане на инженеринг, като това включва проектиране и ремонт на пътя, който обхваща целия път от София до Костенец, но ще се изпълнява при наличие на средства.

Инж. Джоргов допълни, че в първите си работни дни е провел среща във връзка със състоянието на изключително натоварения път Самоков-София, като са го уверили, че още от 2024 г. ще започне поетапно основният му ремонт. Също така ме увериха, че предстои избор на изпълнител за ремонт на пътя до Ихтиман, който също е много важен като връзка с АМ „Тракия”, допълни кметът на Самоков.

На срещата бе коментирана и възможността за ограничаване движението на ТИР-овете в най-натоварения период от седмицата – от петък до неделя. Красимир Соколов от ОД на МВР също отчете готовността на охранителна и пътна полиция за обезпечаване сигурността на курорта и трафика, особено по пътя Самоков-София в натоварените дни. Целта е да се намали до минимум ПТП. Предвиден е достатъчен брой полицаи за охрана на курорта и гарантиране сигурността на туристите, което влияе пряко и върху имиджа на Боровец, посочи той.

Представителят на енергоразпределителното дружества подчерта, че вече е извършена профилактика на системите. От ВиК обявиха, че имат готовност за новия сезон. Инж. Джоргов се обърна към представителя на дружеството, че иска отделна среща, на която да обсъдят възстановяването на улици. От ВиК поеха ангажимент да възстановят след всички аварии в курорта, преди началото на зимния сезон.

От БЧК също заявиха готовността си с подготвени екипи за реакция при извънредни обстоятелства. От районната служба на пожарната в Боровец също заявиха, че имат готовност, както и уверението, че могат да разчитат на силите от Самоков и Костенец. Представителите на Българска агенция по безопасност на храните и на РЗИ ще имат засилен контрол през сезона. От страна на хотелиерите бяха направени предложения и препоръки, свързани със сметоизвозването в курорта, чистотата и състоянието на търговските обекти в т.нар. „Златен триъгълник. Инж. Джоргов ги увери, че ще вземе мерки по отношение на чистотата в курорта и допълни, че за „Златния триъгълник” има изработен проект и ще се мислят варианти за реализацията му.