СамокоВест

Бюро по труда-Самоков проведе трудова борса в хотел „Арена“. Ще подобри ли новият кмет бизнес средата в общината?

Споделете ни в

Дирекция „Бюро по труда“- Самоков проведе трудова борса в залата на хотел „Арена“. Целта е да представи пред заинтересованите лица възможностите за професионално развитие. Участваха работодатели, представители на различни компании, безработни. От страна на работодателите основно присъстваха хотелиери с бизнес в к.к. Боровец.

Директорът на Бюрото по труда Венета Галева изрази надежда, че след проведената, станала традиционна, борса голяма част от безработните ще намерят своето място за реализация.

На събитието присъства и кметът на Община-Самоков Ангел Джоргов. “От година на година проблемът с липсата на работна ръка се задълбочава и той е във всички сфери”, посочи той.

Както многократно сме коментирали в свои публикации, от десетилетия местната власт не провежда политика за създаване на благоприятна бизнес среда, като единствен работещ механизъм за решаване на проблемите с безработицата. Очакваме новият кмет в спешен порядък да предприеме действия за развитието на реална и конкурентна икономика на територията на общината. Да се преценят обективните дадености на региона, на база на които да се разработи ясна стратегия за икономическото ѝ развитие и компетентно, и последователно да се работи за изпълнението ѝ. Само действаща икономика и достатъчен брой работни места могат да решат проблема с безработицата. Обстоятелството Общинската администрация да е най-големия работодател е тревожен показател. Определено не е критерий за съвременен, европейски град. Оценяваме необходимостта за осигуряване на заетост на безработни от уязвими групи по различните социални програми на Министерството на труда и социалната политика. Но това, общо взето, са пари хвърлени на вятъра.