СамокоВест

Нови 210 273 лв. хвърлиха общинарите за потъващия Общински хотел. Щетата за самоковските данъкоплатци гони 800 000 лв.

Споделете ни в

Нов безлихвен заем от 210 273 лв. отпуснаха общинарите на последното за годината  заседание на Съвета за потъващия Общински хотел.

Това е третият такъв заем, с който, по предложения на кмета Владимир Георгиев, избраниците ни се опитват да реанимират хотела. Той е част от общинското предприятие  „Маркетинг, туризъм и туристическия дейности“. В края на 2020 година, със същата цел, на Предприятието бе отпуснат кредит от 264 100 лв., а в края на 2021 година – 141 000 лв. Тогава кметът Георгиев заяви, че към момента предприятието дължи около 500 хиляди лв. След последната финансова инжекция, отново по твърдение на кмета, дължимата сума вече е около 800 000 лв.

Проблемът е защо обект, който по презумпция би трябвало да е печеливш, получава бюджетни средства за сметка на самоковските данъкоплатци?

Общинският съветник Васил Благоев попита, защо общината пак дотира дейността на хотела и допълни: „Какво се случва с направените различни предложения за решаването на този проблем“. А съветник Ваньо Тодоров припомни: „Ако не ме лъже паметта, ние прехвърлехме басейна към Спортната зала.“ И попита, след като отпадна огромният разход за басейна, защо хотелът отново е на загуба. Съветник Тодоров настоя общинските служители в рамките на месец-два да излязат с предложение за адекватно решение. Според него, най-удачно би било отдаването му на концесия, която дава възможност за по-дългосрочно планиране на дейността му.    

Кметът отговори, че по-подробен отчет ще бъде представен през април с отчета на Общинския бюджет за 2022 г. Интересно, обаче, защо без ясен отчет за дейността на хотела и причините за лошите финансови резултати, кметът Георгиев внася докладна пред Общинския съвет за отпускане на нов безлихвен кредит на Хотела, като за всеки здравомислещ човек е ясно, че това са пари хвърлени на вятъра, които никога няма да се върнат в хазната.