СамокоВест

Национален протест срещу войната по пътищата. В Самоков протестиращите блокираха пътя към Боровец

Споделете ни в

С плакати „Скоростта убива“ и „Спрете войната по пътищата“ близки на загинали при автомобилни катастрофи излязоха на национален протест срещу войната по пътищата. Протестът се проведе в различни градове в страната.  Участниците настояват за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи.

В Самоков протестиращите затвориха пътя Самоков – Боровец за тридесет минути.

„Днес протестът е не само в Самоков, но и още в тринайсет града в страната. Ние не протестираме за нашите деца, тях вече ги няма, протестираме за всички останали живи деца“, каза пред журналисти Христина Дойнова, която е сред организаторите на протеста и майка на загиналия 20 годишен Димитър Дойнов. Младежът загина преди повече от година по пътя Самоков-Боровец, на входа към курорта. Младежът е пометен от кола, докато се е прибирал от дискотека. По-късно умира в  болница. Майката посочи, че инцидентът е предизвикан от шофьор в нетрезво състояние.

Дойнова допълни, че иска да се вземат драстични мерки възможно най – бързо, както и да се направят промени в Наказателния кодекс. „Правила за движение може да има, но те не се спазват. Всички убийци са на свобода, ако половината от тях са в затвора, мислите ли, че другите няма да се осъзнаят“, каза още Христина Дойнова. Тя подчерта, че водачи, хванати зад волана с алкохол и наркотици, не трябва никога повече да имат шофьорска книжка. „Тези хора са заплаха за обществото и за нашите деца“, заяви тя.

„Ние знаем убиеца на нашето дете, знаем, че той е шофирал след употреба на алкохол и е избягал след случая. Всички знаем кои са убийците на нашите деца. Най – тежката присъда за едни родители е да надживеят детето си“, посочи още майката на загиналия 20-годишен младеж. Димитър Дойнов, бащата на загиналото момче, потвърди, че настояват за ефективни присъди.

Това, което се случва по пътищата няма край, заяви протестиращата Димана Тодорова. По думите ѝ водачите, употребили алкохол и наркотични вещества не се страхуват, защото виждат, че няма последствия. Тя изрази надежда,  след тези масови протести, да се вземат сериозни мерки.