СамокоВест

ГЕРБ върна мандата неизпълнен. Следват 9 месеца на надежда

Споделете ни в

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство. Предстои избор на правителство с втория мандат  на Продължаваме промяната-Демократична България.

Малко преди връщането на мандата ГЕРБ и ПП-ДБ постигнаха съгласие за управление на ротационен принцип за период от 18 месеца. Правителството ще се реализира с втория мандат, като през първите 9 месеца премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер да бъде кандидатът на ГЕРБ -СДС , вицепремиер – академик Николай Денков.

В края на всеки от тези периоди премиерът ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще бъде вицепремиер.

На съвместна пресконференция на Мария Габриел и Николай Денков академик Денков посочи целите, приоритетите и принципите на управление през първите девет месеца.

По думите му ПП-ДБ ще предложи правителство, което да реализира конституционна и съдебна реформа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на България в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да направи съдебна реформа, да внесе редовен бюджет с до 3% дефицит.

Денков изброи шест приоритета на бъдещия кабинет:

   – осъществяване на конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС);

  – приемане на бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

  –  влизане в Шенген и еврозоната;

  – връщане на машинното гласуване и промени в състава на ЦИК;

  –  създаване на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат;

  –  приемане на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

„Това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента“, каза Денков. Той добави, че ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

ГЕРБ и ПП-ДБ ще стъпят на вече договорената между тях законодателна и управленска програма. Двете формации са се договорили промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерския съвет да се правят само със съгласието на двете страни.

Предстоят 9 месеца на надежда за излизането на държавата от застоя и превръщането на България в нормална европейска държава и място за свободно сбъдване на мечти, както се посочва в управленската програма на ПП-ДБ.