СамокоВест

Над 90% от сиренето в ресторантите е менте

Споделете ни в

Повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, в хотелите и столовете са имитиращи и със съмнителен произход. Това съобщи пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Качеството на млякото е най-изоставащият фактор в сектора. Освен това в последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните. Това доведе до изместване на стандартите и разбиранията какво представлява качественият продукт, допълни Присадашки.

По неговите думи едва 30% от млечните продукти, които са на пазара, са от 100% чисто мляко. Той за пореден път предупреди, че голяма част от млечните продукти на пазара са имитация на истинските. Един от големите проблеми е, че голяма част от имитациите влизат на пазара, етикетирани като истински.

Освен това консумацията на млечни продукти не е само пряката консумация, каза Присадашки и допълни, че тя е и през общественото хранене, през столовете, през хотелиерството.

Четири наредби ще улеснят потребителите да се ориентират в качеството и произхода на храните. Готвената промяна в една от наредбите, според която аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.

Промяната обаче все още не е влязла в сила и в момента е в етап на обсъждане от различни ведомства.

„В последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните. Това води до изместване на стандартите какво е истински млечен продукт“, каза още Симеон Присадашки.

Според него голяма част от българския потребител не може да си позволи да консумира чисти млечни продукти, а прибягва до имитации. Причината според експерта е, че много основен фактор при консумацията на млечни продукти, е не какво има в тях, а колко струват.

One thought on “Над 90% от сиренето в ресторантите е менте

Comments are closed.