СамокоВест

Надежда Кутева е поредният лауреат на наградата „Захарий Зограф”

Споделете ни в

Жури с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2021 г. Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов представи номинациите на Съюза. На проведено заседание на секция „Живопис”, чиито председател е Станислав Памукчиве, също носител на Наградата, са разгледани няколко предложения на български художници, които са направили големи изложби през годината.

Изборът е сведен до две имена – Надежда Кутева и Богдан Александров. Художникът Захари Каменов, също носител на Наградата и член на журито,  номинира Димитър Петров. След проведената дискусия, всички единодушно подкрепиха номинацията на Надежда Кутева.

През месец април Съюзът на българските художници представи изложбата ѝ „Небесни образи“, включваща теми, предшестващи Страшния съд, както и събития и действащи лица, появили се в историята на християнството в следващите векове от Св. Йоан Кръстител до Св. Георги и Св. Никола.

Художничката е родена в София, завършва „Стенопис“ в Национална художествена академия през 1971 г. Десет години по-късно получава пълна стипендия в колежа „Коркоран“ във Вашингтон, САЩ. Първата самостоятелна изложба на Кутева е през 1975 г. в София. През следващите години има над двадесет изложби в различни страни. Последната й изложба, „Небесни образи”, заради която получи и номинацията, е представена в Стара Загора и София.

Надежда Кутева е печелила международни награда, а през 2010 г. получава и наградата „Пазител на традициите“ в категорията художници на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България. Именно модерния поглед към традицията и духовността в нейното изкуство направи номинацията ѝ за награда „Захарий Зограф” за безапелационна. Проф. Джурова подчерта, че творчеството на Кутева е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно наследство на Балканите.

На заседание журито обсъди и промяна на датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф”. След обсъждане бе взето решение тази година тя да се проведе на 8-и октомври, рождената дата на Захарий Зограф.

Следващата година Националната награда ще чества своя половинвековен юбилей и по този повод бяха обсъдени различни инициативи. Едната от тях е издаване на юбилеен каталог с наградените картини, а другата е експониране на изложба в галерията на Съюза на българските художници с всички наградени картини.