СамокоВест

Младият самоковски творец Георги Игнев представя художниците Асен Кабрански и Коста Стамов с картини от личната си колекция

Споделете ни в

Снимка: Архив

Георги Игнев представя в галерия „Бисера“ картини от личната си колекция на самоковските художници Асен Кабрански и Коста Стамов. Експозицията може да бъде видяна до 13 май.

Припомняме, че през месец януари 15-годишният творец подреди изложба във фоайето на читалище-паметник „Отец Паисий“ – Самоков с над 100 произведения от личната си колекция. Както посочихме тогава, арт изкуството е изборът и пътят на Георги Игнев, който с отдаденост и вдъхновение той неотклонно следва.

С настоящата изложба Георги изразява своята почит и памет към творчеството на позабравените майстори на четката, чиито картини пресъздават преди всичко живота, историята и облика на родния Самоков.

Асен Кабрански е художник, учител по рисуване и учител по физическо възпитание и спорт в Самоков. Той е бил член на хор „Рилска песен“ към местното читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Роден е на 9 септември 1919 г. в Самоков. Завършва гимназия в града и когато е 21-годишен започва да следва редовно курсовете на Националната художествена академия в столицата. Учи две години в специалност Рисуване. След това се записва в Националната спортна академия в София. Завършва с отличие и започва работа и по двете си специалности – като преподавател по рисуване и физическо възпитание и спорт в Самоков. Кабрански рисува предимно с акварел и масло.

Тази година се навършват 130 години от рождението на Коста Стамов. Той е бил увлечен по изобразителното изкуство от ранна детска възраст. Свидетелство за това е първият му акварел, който е от 1908 г. Учи две години в Националната художествена академия, но поради липса на средства се налага да прекъсне. За да се изхранва работи като строителен бояджия. По-възрастните самоковци си го спомнят именно с тази негова дейност. Той е имал интересна техника като е правил различни фигури върху бояджийското мече и е минавал с него по стените на стаите, пресъздавайки различни фигури наподобяващи тапети. Занимавал се е с акварел, масло и скулптура. Бил е изключително продуктивен като художник.

За него Георги Игнев разказва: „Коста Стамов е баща на моя прадядо. Интересувал съм се и още се интересувам от миналото на този не дотам оценен художник и мой роднина. Тъй като е произлизал от голямо семейство, било много трудно да се препитават. Още по-трудно е било да се занимава с рисуване, защото боите, картоните, четките, платната и изобщо всичко нужно за тази дейност е било твърде скъпо“.

А общото между двамата, по думите на Игнев, са акварелните пейзажи и маслените бои от Самоков и околията, части от Рила, Мальовица. „Когато гледам картините им аз виждам различни техники, различно полагане на бои, по-различни цветове“, допълва той.