СамокоВест

Миньори на Ковачки докарани с автобуси на протест пред президентството

Споделете ни в

protest prezidentstvoРаботещи в държавни енергийни дружества и миньори от рудниците на Христо Ковачки бяха докарани с автобуси в 13 часа днес на протест пред президентството, съобщи mediapool. Автобусите са над 30 и са превозили работници от рудник „Бобов дол“, рудник „Христо Ботев“, държавните мини в Маришкия басейн, ТЕЦ „Видахим“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица Изток“, ТЕЦ „Свилоза“, както и от АЕЦ „Козлодуй“. ТЕЦ „Видахим“ е на председателя на директорския борд БЕХ Георги Христозов, държавните – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица Изток“, ТЕЦ „Свилоза“ на бизнесмена Красимир Дачев. Протестиращите са недоволни от намерението на Росен Плевнелиев да наложи вето върху таксата от 20% върху приходите на слънчеви и вятърни централи.

Демонстрацията е организирана от сдружение ДНЕС, което нашумя покрай протеста срещу синята зона в столицата, и от гражданско сдружение „За нов обществен договор“, което преди да застане пред прозорците на Росен Плевнелиев имаше среща с премиера Пламен Орешарски, за да изкаже подкрепата си към правителството.

Ден преди екскурзията до София миньорите от рудниците Христо Ковачки получили част от заплатите си и планират да посветят част от следобеда на шопинг, твърди mediapool, цитирайки техни изказвания. От пресофиса на Христо Ковачки обаче уточнили, че става въпрос за случайно съвпадение и парите не са преведени като стимул за участие. Миньори от държавните рудници обаче признали, че били предупредени ако не участват в протеста, няма да получат коледни бонуси.