СамокоВест

Министерството на културата потвърди. Кметът е сгазил Закона, като бесна крава теле, при възлагане паметника на Константин Фотинов.

Споделете ни в

vladimir georgievВ поредица от публикации СамокоВест информира за нарушенията на законовите разпоредби от страна на кмета Владимир Георгиев при възлагане паметника на Константин Фотинов. За нарушенията на първия ни администратор Алтернативен общински съвет Самоков е сигнализирал Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата. Поместваме пълния текст на сигнала:
ДО
Г-ЖА ДИМИТРИЙКА ДОБРЕВА – АНГЕЛОВА – ГЛ. ДИРЕКТОР НА ГЛ. ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКТОРАТ ЗА ОПАЗВАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО“ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА
СИГНАЛ
от Алтернативния общински съвет Самоков
Лице за контакти: Йорданка Крумова с адрес: кв. „Самоково“, бл. 32, вх. А, ап. 10, гр. Самоков – 2000
ОТНОСНО: Нарушения на законовите процедури от кмета на община Самоков при направата и поставянето на т.нар. паметник на Константин Фотинов в Самоков
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДОБРЕВА,
На 21 май тази година в Самоков бе открит паметник, като бе обявено, че е на Константин Фотинов – бележития наш съгражданин, основоположника на българския периодичен печат. Статуята бе разположена срещу входа на едноименната самоковска гимназия, и на не повече от 30 м от съществуващия от години в двора на тази гимназия бюст-паметник на известния възрожденец. Държим да отбележим, че на новоизградения паметник е изобразен човек, който е с физически облик съвършено различен от представите на нашите съграждани за външността на Константин Фотинов, а тези представи са формирани от горепосочения бюст-паметник. Така че без каквато и да било обществена потребност от втори паметник и без каквито и да било сериозни доказателства за автентичността на представения върху него образ, градът ни бе снабден с втори Константин Фотинов. В подкрепа на нашето становище е публикацията „Константин Фотинов – първият български журналист“, където, между другото, авторката Невена Митрева /служител в историческия музей на Самоков/ ни запознава с обстоятелството, че към момента липсват достоверни данни за установяване на истинския физически образ на Константин Фотинов. Горепосочената публикация може да бъде прочетена в сайта на историческия музей на Самоков /www.museumsamokov.blogspot.com/. В допълнение ще посочим още, че ни е известен и друг скулптурен портрет на Фотинов, намиращ се сградата на Съюза на българските журналисти в София, който до определена степен може да се оприличи с бюст-паметника в самоковската гимназия, което е видно от приложения към настоящото снимков материал.
Съгласно чл. 6 т. 8 от ЗКН, като произведения на изящното изкуство, паметниците са културно наследство, а съгласно чл. 2, ал. 1 от същия закон, културното наследство е съвкупност от ценности, които са носители на историческа памет … и имат научна или културна стойност. С оглед на гореизложеното считаме, че въпросният нов паметник не може да претендира нито за носител на историческа памет, нито за някаква научна стойност, а по всяка вероятност и културната му стойност е под съмнение.
Настоящото трагикомично положение /около втория паметник на Констатин Фотинов/ е в резултат на тоталното несъобразяване от кмета на Самоков Владимир Георгиев със законовите процедури и на пълното незачитане на мнението на по-голямата част от самоковската общественост. Издигнат е паметник, който вместо да възпитава и обогатява паметта на поколенията за именития ни съгражданин, както и да дава отговори, той внася допълнително объркване в представите на хората, предизвиква присмех и подигравки. В подкрепа на изложеното дотук, към настоящия сигнал прилагаме няколко публикации от местната преса, изразяващи обществена реакция срещу описаното безобразие на градоначалника на Самоков.
Уважаема г-жо Главен директор, сред множеството нарушения при изпълнението на този проект, смятаме, че са и неспазените изискванията на ЗКН. Ето защо, представяйки Ви настоящия сигнал, Ви молим да извършите съответна проверка относно спазването на процедурата за съгласуване по чл. 14, ал. 1, т. 13, подточка а /заданията за проектиране/ и подточка в /инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници/ и чл. 14, ал. 2 от ЗКН, както и съобразяването с другите изисквания на ЗКН, отнасящи се за подобни инвестиционни проекти.
Надяваме се бързо и компетентно да се намесите – да проверите законността, както и да установите истината по гореописания казус, а и да потърсите отговорност от виновните лице.
Приложение: Съгласно текста:
1. Публикацията „Константин Фотинов – първият български журналист“ от Невена Митрева
2. Снимка на двата паметника на Константин Фотинов в Самоков
3. Снимка на скулптурния портрет на Константин Фотинов, намиращ се в сградата на Съюза на българските журналисти в София
4. Статии от новинарския сайт www.samokovest.com: „Кметът Владимир Георгиев възложи изработка на паметник на Константин Фотинов в нарушение на закона“ от 21.03.2015 г., „Паметникът на Константин Фотинов, поръчан от кмета в нарушение на закона, вече е монтиран“ от 07.05.2015 г. и „Самоков затъва в кич – гони Скопие“ от 21.05.2015 г.
5. „Декларацията на Алтернативния общински съвет“ – в-к „Самоков 365“, бр.15 от 15.05.2015 г.
С уважение:
Членове на Алтернативния общински съвет Самоков:
1. Илия Масларски /народен представител от 38-то народно събрание/
2. инж. Петър Чарийски /член на Управителния съвет на Гражданска инициатива „Справедливост“/
3. д-р Константин Панев /председател на РДПБ Самоков, общински съветник от ОДС от 1995 до 2003 г./
4. инж. Здравко Манчев /председател на НФСБ Самоков/
5. Аглика Крушовенска /член на Изпълнителния съвет на ПП „Зелените“/

27.05.2015 г. гр. Самоков
В отговор Зам.министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова посочва, че при възлагането и монтирането на паметника на Константин Фотинов кметът Владимир Георгиев, освен цитираните закони, е нарушил и разпоредбите на Закона за културното наследство. Писмото е изпратено на кмета Георгиев и на председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева. В него се посочва, че съгласно чл.14, ал.1,т 13 Министърът на културата съгласува „инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване;”. А според алинея 2 на същата правна норма, проектите и инициативите „се съгласуват след решение на Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата.” В писмото-отговор на зам. министър Петрунова се посочва, че до този момент (към 05.08.2015 г. – бел на ред.) в Министерство на културата не са постъпвали материали относно поставяне паметник на Константин Фотинов в гр. Самоков. На кмета е разпоредено в 7 дневен срок да информира МК за действията си.
Сигналът на Алтернативен Общински съвет и отговорът на Зам.министър на културата доц. д-р Бони Петрунова ни бяха предоставени за публикуване с молба за коментар от наша страна. Екипът ни обаче е убеден, че всякакъв коментар е излишен. При цитираните нормативни изисквания е очевадно, че мимо дипломата си по право, кметът Владимир Георгиев и в този случай гази закона, „като бесна крава теле”.