СамокоВест

МВР започна акция „Зима“. Една седмица без глоби

Споделете ни в

От днес МВР започна традиционната акция за безопасност на движението „Зима“. До 7 ноември няма да се налагат санкции. От „Пътна полиция“ ще следят за поведението на шофьорите и пешеходците, както и за състоянието на превозните средства, което трябва да е съобразено със зимните условия. През студените месеци гумите трябва да бъдат с грайфери от най-малко 4 мм.

Акцията ще се проведе в три кампании.

От 1 до 10 ноември 2022 г. започва кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Тя е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2022 г. Кампанията е насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ е планирана през периода 21 – 30 ноември 2022г. Тя е насочена към контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.

По време на акция „Зима“ са планирани – оглед за състоянието на пътните настилки, на сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.