СамокоВест

МБАЛ-Самоков с обновено и ремонтирано отделение по нервни болести

Споделете ни в


Откриха обновеното и ремонтирано отделение по нервни болести на МБАЛ-Самоков. Изцяло са подменени инсталациите. Подменени са подовите настилки и обновена осветителната система. Всяка стая е със самостоятелна баня и тоалетна. Всички стаи, коридорите, както и манипулационните в блок А са ремонтирани, стените и таваните – пребоядисани. Ремонтът е финансиран от общинския бюджет плюс 20 000 лева собствени средства.

Отделението е с 50-годишна история. Определящ принос в дейността му има дългогодишният завеждащ д-р Иван Рангелов. При откриването има 15 болнични легла, а през годините броят им варира между 30 и 55. Към момента разполага с 22 неврологични легла, от които 6 за интензивно лечение. През 2019 г. в отделението са лекувани 1175 болни, от които 27 настанени за продължително лечение.

Вече бяха ремонтирани отделението по хемодиализа и кардиологичното отделение. Предстои в следващите три години да бъдат обновени и ремонтирани и останалите отделения. Поредността ще се определи според степента на натовареност. Целта е болницата да отговаря на съвременните изисквания на европейските стандарти. Особено като се има предвид, че МБАЛ – Самоков обслужва 2 общини – Самоков и Долна баня, 2 курортни комплекса и 16 вилни зони.