СамокоВест

Людмила Цветкова: Спас Кордев иска да напусне Общинския съвет – ОИК го не пуска

Споделете ни в

Противно на очакванията, преференциалният общински съветник Спас Стоянов Кордев реши да се оттегли от общинския съвет и на 18 ноември подаде заявление под № 154 до Общинската избирателна комисия с изричното желание мандатът му да бъде предсрочно прекратен. На следващия ден – 19 ноември, ОИК му връща отговор, че е „В ПРАВОТО СИ ДА ВЪЗРАЗИ” срещу собственото си волеизявление. Отговорът му е поднесен лично от заместник-председателя на комисията Георги Димитров. Очевидно отговорният представител на избирателната комисия е бил доста убедителен в защита правата на безценния за самоковци новоизлюпен общинар, защото, представете си, Спас Кордев незабавно възразява на самия себе си и на 20 ноември подава ново заявление. По стария самоковски тертип – всяко чудо за три дни, на третия дан на Кордев му идва нов акъл и вече „… не желае предсрочно прекратяване на пълномощията си и че изричната му воля е да продължи да изпълнява пълномощията си като общински съветник в Общински съвет Самоков.”
Тази изключителна саможертва незабавно е скрепена топтан с подписите на всички членове на ОИК. Никакви възражения, никакви особени мнения, абсолютно съобразено със закона. Ето и пълният текст на уникалния документ на ОИК Самоков.

РЕШЕНИЕ № 238-МИ Самоков, 24.11.2015
ОТНОСНО: Постъпило Заявление от Спас Стоянов Кордев за предсрочно прекратяване на пълномощията му като общински съветник в Общински съвет Самоков, поради подадена оставка.
За да се произнесе ОИК Самоков взе предвид следното:
С вх. № 154/18.11.2015г., чрез Председателя на Общински съвет Самоков, в ОИК Самоков е постъпило Заявление от Спас Стоянов Кордев, в което същия заявява, че подава оставка като общински съветник в Общински съвет Самоков и желае мандатът му да бъде предсрочно прекратен. С изх.№ 52/19.11.2015г. на Спас Стоянов Кордев, на основание чл. 30, ал.6 от ЗМСМА, е изпратено Уведомление, с което е уведомен за полученото заявление и за възможността да възрази писмено срещу така постъпилото заявление пред ОИК Самоков на електронния адрес на комисията: oik2339@cik.bg. в три дневен срок от получаване на уведомлението. Същото е връчено лично на Спас Кордев от заместник- председателя на ОИК Самоков Георги Димитров на 19.11.2015г. На 20.11.2015г. на електронния адрес на комисията е получено Заявление за оттегляне на заявление и Възражение от Спас Стоянов Кордев, с които той по същество заявява, че не желае предсрочно прекратяване на пълномощията си и че изричната му воля е да продължи да изпълнява пълномощията си като общински съветник в Общински съвет Самоков.
При така установените факти, на основание чл. 87, ал. 1, т. 1 от ИК и във връзка с чл.30 от ЗМСМА, Общинска избирателна комисия Самоков,
РЕШИ:
Не прекратява пълномощията на Спас Стоянов Кордев като общински съветник в Общински съвет Самоков.
Решението беше взето единодушно
Настоящото решение подлежи на обжалване пред АССО по реда на чл. 459 от Изборния кодекс. в срок до 7 /седем/ дни от обявяването му на електронния сайт на ОИК Самоков.
Председател: Елена Димитрова Милушева
Зам. председател: Георги Илиев Димитров
* Публикувано на 01.12.2015 в 18:11 часа

При така формулираното решение, се очаква Кордев да тръгне срещу собственото си волеизявление и да обжалва в установения срок решението на Общинската избирателна комисия пред Административен съд София. За да има нужната мотивация за този сърцераздирателен акт, ще му припомним следните факти:
1. На 15 септември 2015 година Самоковски районен съд осъди Спас Стоянов Кордев на лишване от свобода за срок от три години и шест месеца заради причинена на руския гражданин Андрей Федров имотна вреда в особено големи размери на стойност 132 000 евро.
2. На 14 април 2015 г. в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал под № 6942/15 от руския гражданин Сергей Фьодорович Батохин, измамен от Кордев със 133 800 евро при сделка за закупуване на пет апартамента в Несебър.
И при двете сделки общинският съветник Спас Кордев е действал от името на ТСК-БГ-Пропърти ЕООД, регистрирано на адреса на Младежкия театър в София.
Види се измамите на общинският съветник нямат никакво значение за авторитетната местна избирателна комисия. Нямат особено значение и за местната прокуратура.
Поради тях (разбирай ОИК и прокуратурата) Спас Кордев е взел най-правилното решение в живота си. Вместо да търка наровете в някое затворническо общежитие, ще използва платения си преференциален вот за подремване на общинската банка срещу скромното възнаграждение, възлизащо на почти една средна работна заплата в Общинската администрация. Освен това ще продължава да бъде отговорен фактор в обществената структура БТС – Туристическо дружество „Рилски турист”, ще си узакони и разшири по неговия си способ владението в курорта Боровец, докато в един удобен момент ще отиде на екскурзия в някоя недосегаема от европейските закони офшорна зона.
Правото изцяло е на негова страна, барабар с близо 300-те хиляди евро в банковата му сметка.

2 thoughts on “Людмила Цветкова: Спас Кордев иска да напусне Общинския съвет – ОИК го не пуска

  1. Добре е, че въпросният човек е проявил малко доблест в последният момент, и се отказва след като не го искат! Как ли би работил между хора, които знаят прегрешенията му и публично са се отказали от него? Но реакцията на зам. председателя Георги Димитров е още по загадъчна. Вместо сами да го принудят да се оттегли те го канят отново!Кой стои зад двамата? Кой ли мафиот движи нещата? Тежко и горко на самоковци!

  2. Бай Ганьо прави избори

    – Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! – извика бай Ганьо и удари силно по масата.

    – А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал – осмели се да възрази Бочоолу.

    – Кой ти каза, че съм либерал! – попита строго бай Ганьо.

    – Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли – ти сам каза, – че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? – възразяваше Бочоолу.

    – Ей че си прост! – отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. – Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?

    – Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! – обади се Гочоолу. – И аз съм консерватор.

    – Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор – изтърси Дочоолу, – я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат.

    – Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде – отговаря Бочоолу.

    – Управителят ли? С нашите, разбира се – съобщава бай Ганьо, – и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас – ще ги утвърдим, ако не – на дяволите. Пак ти казвам – колкото за управителя, нямай грижа, той е наш.

    – Ами хамалите? – любопитствува Бочоолу.

    – И хамалите са наши, и циганите, и Данко Харсъзина е наш…

    – Ами че той нали беше затворен за кражба? – учудва се Бочоолу.

    – Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: „Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай Ганя!“ – и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.

Comments are closed.