СамокоВест

Ловеч се готви за поклонение пред жертвите от лагерите „Слънчев бряг“ и Скравена

Споделете ни в

jertvi-komunizamТази събота, 26 март 2016 г., в Ловеч ще се проведе традиционното шествие-поклонение, с което се почита паметта на жертвите в лагера „Слънчев бряг” край града и женския му филиал край село Скравена, Ботевградско, съобщава desebg.com

Инициативата е на местния СДС и е поставена още през 1990 г., като оттогава без прекъсване всяка последна събота на месец март демократите в Ловеч и граждани от други краища на България се събират в центъра на града и с шествие до кариерата на лагера отдават почит на жертвите в един от последните лагери на комунизма, просъществувал в периода 1959-1962 г.

Тази година в честванията за първи път се включва и община Ловеч (на последните местни избори през октомври 2015 г. БСП загуби доминацията си от години, бел. ред.) с подкрепата на българския парламент и Центъра за подпомагане на хора, преживели изтезание – АСЕТ.

Инициативата ще започне още в петък, 25 март 2016 г., когато от 18 часа в Драматичен театър Ловеч ще бъде излъчен документалния филм на режисьора Стойчо Шишков „Народен дом на терора”, носител на голямата награда на кинофестивала „Златен ритон” в Пловдив през 2015 г.

На 26 март 2016 г. от 9.30 часа в Дом Преслав в Ловеч ще се състои Кръгла маса „Лагерът край Ловеч: памет и свидетелства”. В нея ще вземат участие бивши лагеристи и изследователи, сред които Ана Лулева, Иван Семков, Иван Терзиев, Мимоза Димитрова и журналистът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com.

Веднага след края на Кръглата маса от 11.30 часа ще се проведе шествието-поклонение, което ще тръгне от центъра на града и ще завърши на кариерата на бившия лагер, намиращ се на около 3 км от Ловеч в посока Троян преди разклона за село Хлевене. Очаква се там да се присъединят свещеници от Ловчанската митрополия, които отслужват панихида в памет на жертвите.

Програмата ще продължи същия ден от 18.30 часа в Клуба на дейците на културата, където режисьорът Иван Терзиев ще представи цензурирания филм „Селцето”. Сайтът desebg.com ще отрази събитието в Ловеч.