СамокоВест

Кризисният щаб към Община Самоков призова гражданите да спазват мерките за предпазване от коронавирус

Споделете ни в

Днес Кризисният щаб за противоепидемиологични мерки срещу COVID 19 към Община Самоков проведе разширено заседание. На заседанието, освен членовете на щаба, присъстваха кметът Владимир Георгиев, кметовете на населени места в общината, общински съветници и пастори от 7-ми квартал. Целта на срещата бе да се даде широка гласност сред населението за превенцията и мерките за предпазване, като бе подчертано, че най-важна е личната отговорност на всеки един. Кметът Владимир Георгиев обяви, че от РЗИ са уведомили, че грипната ваканция на учениците НЯМА да бъде удължавана. Той призова гражданите да ограничат посещенията си в болницата и да спазват алгоритъма за обаждане по телефона, защото при наличие на регистриран случай в МБАЛ, ще бъде затворена болницата, което означава спиране на приема на болни, спиране на хемодиализата и т.н. Разпоредено е да се прави периодична дезинфекция на училища, детски градини, автобусите за градския транспорт, магазини и заведения за обществено хранене. Кметовете на селата бяха инструктирани да наблюдават обстановката, да информират хората за мерките и алгоритъма при наличие на симптоми, както и да подават информация, ако жители на селото наскоро са се завърнали от страна с регистрирани случаи на вируса. По отношение на сградата на общинска администрация и на обществените сгради вече са предприети мерки за периодична дезинфекция, на гишетата са поставени дезинфектанти.

Председателят на кризисния щаб д-р Ковачка докладва, че болницата разполага с всички необходими консумативи, медикаменти и предпазни средства за четири месеца напред. По отношение на маските бе дадена информация, че в момента е спрян износа и всички български фирми произвеждат само за вътрешния пазар. До момента всички лица, които са се завърнали от страни с регистрирани случаи на коронавирус, са поставени под карантина. Д-р Ковачка призова към отговорно отношение на всеки един гражданин, тъй като това, че няма изразена симптоматика, не значи че не е заразен. Затова е необходимо да се спазват изискванията за лична хигиена и дезинфекция и ограничаване на масови събирания. Болницата работи по въведен алгоритъм за реакция при усложнено инфекциозно заболяване. Задължително болния информира личния лекар по телефона. Общопрактикуващите лекари и МБАЛ са във взаимодействие с Центъра за спешна помощ. Така личния лекар се свързва с тях и болния се транспортира до инфекциозна болница в столицата. От вчера вече има препоръка всеки, който посещава болницата да бъде с маска. За всички, които се връщат от чужбина карантината е задължителна.

На заседанието присъстваше и проф. Савов – национален консултант по микробиология. Той подчерта, че „мишената” на коронавируса са възрастните хора. Това, което отличава този вирус от останалите е изключително бързото му въздействие върху алвеолите, което води до затруднено дишане и пневмония.

На всички присъстващи бяха раздадени информационни листа с алгоритъма за реакция при инфекциозни заболявания и спешни телефони.