СамокоВест

Кризисен щаб-Самоков: Лицата под карантина трябва да знаят, че подлежат на наказателна отговорност

Споделете ни в

Под карантина в момента в Самоков са 24 лица, подадени от РЗИ, завърнали се от рискови дестинации.

„Изпълняваме всички предпазни мерки. Обстановката в болницата е спокойна” – това каза днес председателят на Кризисния щаб към община Самоков д-р Ковачка на днешното заседание.

В МБАЛ – Самоков са взети всички предпазни мерки, като са ограничили административния персонал до 1 човек в кабинет. Медицинския персонал разполага с всички предпазни и дезинфекционни средства за поне два месеца и медикаменти и консумативи за шест месеца. През последните дни се наблюдава сериозно ограничаване на потока на хора в МБАЛ и Поликлиниката, като повечето хора са пред педиатричните кабинети.

Кметът на общината се е разпоредил да се извършва редовно миене и дезинфекциране на поликлиниката, както и минаване с дезинфекционни препарати на пейките в коридорите и перилата на стълбищата.

Д-р Трендафилова, завеждащ Центъра за спешна помощ докладва, че са снабдени с предпазни средства и не отчитат до момента завишаване на сигналите до спешна помощ. От МБАЛ – Самоков се надяват в най-скоро време да бъде наличен т.нар. „бърз тест” за коронавирус, като по този начин ще могат да получават данни за всички, които проявяват съмнителни симптоми. На този етап в болницата са се запасили с тест за грип, като го ползват за болни с грипоподобни симптоми, на принципа на елиминиране. На заседанието на щаба бе обсъдено въвеждането на картончетата от близкото минало, чрез които се указват домовете, които са под карантина. Идеята е по този начин и обществото да съдейства за спазване на карантината.

Под карантина в момента в Самоков са 24 лица, подадени от РЗИ, завърнали се от рискови дестинации. Според новите законови норми, лицата под карантина трябва да знаят, че подлежат на наказателна отговорност – 5 години затвор и глоба до 50 хил. лв.

От щаба призоваха всички граждани да спазват ограниченията, за да предпазят себе си и близките си. „Нека не забравяме, че по последни данни и децата вече се сочат като рискова група, така че заразата е опасна не само за възрастните хора” – каза д-р Ковачка. Най-сигурното предпазно средство си остава личната отговорност.