СамокоВест

Кой се готви да превземе Боровец?

Споделете ни в

Очевидно сега, няКОЙ е хвърлил око на всичко изградено и работещо тук

В Боровец снегът е кът, но апетити са много. В разгара на ски-сезона, в хотелиерския бранш пък и сред работещите в курорта, усилено се  говори за предстоящо драстично преразпределение на собствеността тук. Напрежението расте с всеки изминал ден. И, както може да се очаква, все по-често се спряга името на известен с апетита си към превземането на добре структурирани и  работещи дружества у нас бизнесмен, със сериозно влияние в политиката и правозащитните институции, посочва вестник Банкер

Начело на списъка за преразпределение на собствеността е цялата структура на акционерното дружество „Бороспорт“. От години неговите собственици са потопени  в полуизвестността на данъчни убежища, ситуирани в различни  краища на света – от американския щат Вирджиния, та до столицата на Лихтенщайн – Вадуц. 

Догадките за бъдещето на „Бороспорт“ произтичат от огромния кредит за 12.650 млн. евро, който дружеството  е получило от „Първа инвестиционна банка“  и срещу който е бил  учреден  залог в полза на банката върху цялото търговско предприятие „Бороспорт“ АД.

Решението  за това е взето на общото събрание на акционерите, проведено на 18 декември 2019 г., а договорът е бил подписан на 15 януари тази година.

В него много конкретно са описани всички заложени пред банката активи – ресторанти, бирарии, чайни, снек-барове, хотели, вилни селища, двете станции на кабинковата въжена линия, ски-гардероби и така нататък. Към всичко това са прибавени и недвижими имоти с обща площ от 21.2 дка, собственост на дружеството.

Тази, на пръв поглед нормална банкова практика, запознати със ситуацията лица обясняват като първа стъпка към промяната на собствеността в цялото дружество.

Според протокола от проведеното в средата на декември общо събрание, акционерите в „Бороспорт“ са „Зайтгайс венчърс“ ООД (притежаващо 15.67 % от капитала), регистрирано в щата Вирджиния и представлявано у нас от Ивайло Цветков, както и две лихтенщайнски компании, представлявани от Виолета Новева – „Пи еф ейч си Лимитид“ (собственик на 79.83 % от капитала) и „МЕТУ“ АД (собственик на 4.5 % от капитала).

Представителите на трите задгранични фирми са познати у нас. Името на Новева е свързано с много от дружествата, свързани с остатъците от империята  „Мултигруп“.

Тук е моментът да припомним, че приватизацията на някогашния държавен ски курорт беше съпроводена с купища скандали. Но така или иначе при третият опит за продажба – през 2000 г., „схемата“  на приватизаторите мина.

Дейно участие в нея взеха тогавашния министър на икономикана Петър Жотев и заместникът му по това време Левон Хампарцумян, който оглави и Агенцията по приватизация , а до миналата година управляваше „Уникредит Булбанк”.

Макар и прикрита зад РМД-та в началото, беше ясно кой притежава дружеството приватизатор. А през 2002 съвсем официално вече покойният бос на „Мултигруп“  Илия Павлов беше избран за шеф на надзора на „Бороспорт“. В него влязоха и дясната ръка на Павлов –  Бояна Попова, и баща му Павел Найденов.

Членове на управителния съвет също бяха сред най-доверените лица на Павлов. По това време (а и дълги години след това) най-големият  акционер  в „Бороспорт“  беше „Бороспорт лифтс“ ЕООД, собственост на лихтенщайнското дружество „Пи еф ейч си Лимитид“. Справка с Търговския регистър показва, че още тогава като негов представител у нас се е легитимирала именно Виолета Новева.

Това не е първият голям кредит, който ПИБ отпуска на „Бороспорт“.

През 2012 г.  дружеството получи близо  24 млн. евро кредити от тази финансова институция. Резултатът беше цялостно реновиране на хотел „Рила“ и обновяване на пистите и съоръженията, което превърна курорта в истински европейски зимен ски-център.

Очевидно сега няКой е хвърлил око на всичко изградено и работещо тук и смята да го получи по изпитаната през годините и доказано работеща схема – дълг срещу собственост. Това е вариантът, за който говорят хората, работещи в курорта. А както от опит знаем, във всеки слух има доза истина. Още повече, че податките за бъдещата инвазия в Боровец вече са налице.

Първата крачка в „придобиванията“  беше направена през пролетта на миналата година. Тогава стана известно, че  в зимния курорт се е появил нов хотелиер  – Ангел Палийски, сочен за близък до депутата-бизнесмен Делян Пеевски. Палийски е бивш директор на „Ботев“ – Пловдив и придоби най-луксозния  хотел в курорта – „Ястребец“. До времето на сделката, хотелът беше в актива на компанията „Милтех“ ЕООД на Георги Крумов, чиято звезда изгря по време на царското управление на Симеон Сакскобургготски като  управляващ фонда Equest.

Сделката за „Ястребец“  е сключена с дружеството  „Хастингс“ ЕООД ,което е собственост на „Палас хотел“ ЕООД. То пък от своя страна е собственост на „Съни тур“ ЕООД, което пък е собственост на „Амадеус- Ей Си Джи“ ООД. То е регистрирано с капитал от 5000 лв., а дяловете в него са разпределени между Ангел Палийски, Георги Карадимов и Сашо Шилегов.

Както разказват в Боровец, за сделката първи научиха работниците в кухнята и барманите, при които първи пристигат „указанията“ за обслужването на новите специални гости (бел.ред – тези , чиито сметки не се плащат, а само се записват). Говори се, че в тези „указания“  още по това време е вписано и името на депутата-бизнесмен.

Преди време се говореше, че Крумов е имал план за изграждане на втори хотел до „Ястребец“, но дали сегашният собственик на хотела, който работи от края на 2006 г., ще реализира  неговият проект, все още не е ясно.

Инак нещата са били подготвени за новото строителство. В края на 2010 г. Общинският съвет на Самоков е одобрил подробен устройствен план за 5.3 дка, съседни на тези на хотел „Ястребец“, където е мястото на тенис игрището и част от паркинга. Планът е предвиждал изграждането на свободно стояща сграда с височина до 15 м, а  планираното застрояване е 20% с  50% озеленяване. През 2014 г. е издадена виза за проучване и проектиране, но проектът е бил „замразен“. Което не означава, че той не може да бъде продаден и да донесе печалба на собственика му.

Любопитното в случая е, че с хотел „Ястребец“ в Боровец, Палийски се сдобива само няколко месеца, след като влезе във владение на морския курорт „Слънчев ден“ на небезизвестния Гергов. При това – с активната подкрепа на държавната „Българска банка за развитие“, в която (и това не е никаква тайна) депутатът бизнесмен има огромно влияние…

Да припомним, че „Съни тур“ ЕООД , която притежава контролния пакет акции от „Слънчев ден“  АД, беше еднолична собственост на прокудения от сегашната шефка на БСП – Корнелия Нинова, пловдивски бизнесмен Георги Гергов. А „Съни тур“ премина в ръцете на Палийски, след като приключи изкупуването на „златната“ дупка във Варна с… пари от бюджета (скандал, който в. „БАНКЕРЪ“ описа подробно в публикацията си от октомври 2018 г.- „Държавата дари на Гергов 43 милиона“ ).

Преразпределението на бизнеса у нас върви с пълна сила. Старите големи играчи вече са на изчезване, а все още „мърдащите“  постепенно биват набутвани в ъгъла. Все по-натрапчиво се насажда усещането за монополизиране на цялата бизнес среда в България. И по-скоро – че живеем във време на държавно контролиран бизнес и че успяват само онези, които са свалили гарда си пред властта.

А кой е наточил зъби за атрактивните хотели като „Рила“ и „Самоков“, например, може само да гадаем.

Източник: вестник Банкеръ