СамокоВест

Кой е истинският стопанин на курорт „Мальовица“ за следващите 10 години – Христо Ковачки или Емил Кривошиев?

Споделете ни в


Този път курорт Мальовица посрещна зимата със спуснати кепенци. Освен хотел „Мальовица“, в обсега на курорта влиза и ски комплекс „Мальовица“, състоящ се от 5 влека, 4 писти и 2 чайни – „Стената“ и „Ръждавица“. Буквално в навечерието на сезона Българският туристически съюз прекрати едностранно и предсрочно договора с досегашния концесионер на ски съоръженията Валери Гигов. Гигов ги стопанисва от 12 години. В мотивите си БТС посочва, че наемателят не изпълнява задълженията си. През лятото на миналата година със своя заповед Туристическият съюз възлага проверка на съоръженията. На 19 август Атанас Сивков, инж. Николай Николов и Христо Кишишов изготвят  протокол, съгласно който са констатирани множество проблеми в техническото състояние на всичките 5 влека. Посочват се корозирали стълбове, износени и изгорели бандажи, липса на изключватели по стълбовете. През месец октомври 2019 година Съюзът възлага на фирмата „Статош“ ООД да огледа и изготви независима оценка на състоянието на съоръженията. От Туристическия съюз посочват, че според оценката е констатирана липса на изключватели, липса на достъп до главното електрическо табло, износени гумени бандажи, нерегулиран релсов път за тегличите, липса на тегличи, не е налице заземителен прът, не е извършено боядисване на корозиралите стълбове,  трасето на ски влека се намира в недопустима близост  до дърветата,  не са спазени изискванията за свободни разстояния, няма и необходимата осигурителна инсталация, така че според тях съоръженията не са безопасни.

През ноември, БТС поставя охрана на комплекса, която спира достъпа на предишния концесионер Валери Гигов. На това основание той е внесъл сигнал до Районна прокуратура-Самоков за самоуправство.

На 14 ноември 2019 г. БТС обявява процедура за стопанисване и управление на ски съоръженията в туристически комплекс ”Мальовица”. До конкурса са допуснати две фирми – „Атоменергостройпрогрес“ ЕАД и „Ви Ай Хънтинг“ ООД. Печели „Атоменергостройпрогрес“ ЕАД, но последствие дружеството се отказва в полза на другия участник – „Ви Ай Хънтинг“. Междувременно става ясно, че „Ви Ай Хънтинг“ е новият стопанин и на хотел „Мальовица“.  Само две седмици преди 14 ноември, БТС отваря и процедура за стопанисване на хотела. При нея конкурсът директно се  печели от „Ви Ай Хънтинг“.

В своя публикация Свободна Европа разкрива връзките на, родения в самоковско енергиен бос, Христо Ковачки с „Ви Ай Хънтинг“ ООД.

Справка в Търговския регистър показва, че управители на фирмата са Веселин Спасов Симеонов и Александър Петров Личев. Освен във „Ви Ай Хънтинг“ Личев участва в още 7 дружества, сред които е „Топлофикация – Бургас“, където е член на съвета на директорите. Това е едно от дружествата, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Отказалата се на конкурса компания „Атоменергостройпрогрес“ също се свързва с Ковачки според публикация на в. Капитал от 2005 г. Търговският регистър сочи, че оттогава дружеството е сменило собствеността си и едноличен собственик е регистрираната на Сейшелските острови „Зенер Корпорейшън“, а кредитор в дружеството е Първа инвестиционна банка, оповестява изданието.

Припомняме, че през 2007 и 2008 г. тогавашната Държавна агенция по горите е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила. Данните са получени от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г. Проектът на Курортно-туристическа локализация „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в публичния регистър СИЕЛА сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Чрез заменки гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз.

В тази връзка на 2 януари 2020 година Инициатива „Зелени закони“ обяви получените от Христо Ковачки 3441 дка в Рила за 4 лв. на квадратен метър, като подарък от държавата №2. Самоковест публикува позицията на „Зелени закони“ относно заменките на гори, които Европейската комисия със свое решение определи като неправомерна държавна помощ.

Така че, едно от възможните имена, с които се свързва новият стопанин на курорта „Мальовица“ за следващите 10 години е това на Христо Ковачки.

В същото време обаче, според работещи в курорта, друг самоковски бизнесмен – Емил Кривошиев всеки ден е в комплекс „Мальовица“.

Освен, че го определят като фактическия шеф на БКС-Самоков, Кривошиев е известен в региона и като несменяемият общински съветник. Кривошиев влиза във висшия орган на местното самоуправление от всевъзможни партии и коалиции. Последните му участия са от ПП „Български лейбъристи“, каквото и да значи това. От персонала на комплекса посочват, че той се разпорежда с тях и с имуществото, включва се с пари и труд във възстановяването на съоръженията. Вече работели двата детски влека. А Кривошиев е обещал на БТС, че до края на месец януари ще заработят и влековете „Паница“ и „Котва“. Според коментарите, Емил Кривошиев помагал на новия наемател Веселин Симеонов, защото му бил приятел. 

Това е положението. Но все пак, подобно твърдение при бизнес отношения е най-малкото неубедително.

Остават открити въпросите – какви интереси свързват играчите на терена на Курорт Мальовица, какви са финансовите параметри на отдаването на хотела и ски комплекса за срок от 10 години, кой е истинският стопанин?

Според Веселин Симеонов, за лифтовете е заложил 1 милион, а за хотела над 2 милиона лева.