СамокоВест

Кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов оглави новото сдружение “Местна инициативна рибарска група Самоков-Белица-Сърница”

Споделете ни в

Сдружение МИРГ-Самоков вече е в нов формат. То включва общините Самоков, Белица и Сърница и ще носи името “Местна инициативна рибарска група Самоков-Белица-Сърница”. Решението бе взето на Общо събрание на Местна инициативна рибарска група – Самоков.

Пред членовете на Общото събрание  изпълнителният директор Йоана Спасова представи отчета за дейността за изминалата година. Работата на МИРГ е пряко свързана с изпълнение на Стратегията за водено от общностите местно развитие и на целите, заложени в Програма за морско дело и рибарство 2014-2020. Сдружението е развивало активно и партньорската си дейност с други МИРГ, включително и такива от чужбина- Италия, Хърватска, Гърция. В отчета бяха предоставени и данни от заключителната среща на Националната рибарска мрежа.

За срока на дейност на МИРГ-Самоков са внесени 28 броя проекти, два са отхвърлени и 26 са договорени. Общият размер на средствата за приетите проекти възлиза на  2 933 745 лв., като договорените средства по Стратегията са 2 801 057 лв., което е 95,48% от общия размер. Свободните средства са 132 687 лв. или 4,52%.

На събранието бяха освободени членовете, които нямат регистрация на рибарската територия и бяха приети нови членове. Рибарската територия ще обхваща трите общини – Самоков, Белица и Сърница.

Общото събрание реши управителния съвет на Сдружението да бъде от девет члена, като три са от представители на общините, двама от стопанския сектор и четири от нестопански сектор. За председател на УС на Сдружението бе избран кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов. Предстои да бъде направена пререгистрация и да започне подготовката на Стратегията за следващия програмен период.