СамокоВест

Кметът и общинарите показаха среден пръст на 4100 самоковски граждани – референдум за сметището няма да има

Споделете ни в

depo dobrichНа днешното заседание кметът на общината Владимир Георгиев и общинските съветници, със завидно единомислие, пренебрегнаха волята на 4100 самоковски граждани и отхвърлиха предложението за провеждане на референдум за мястото на новото сметище. Референдумът следваше да отговори на един единствен въпрос – Трябва ли да бъде променено местонахождението на площадката за изграждане на регионално депо за отпадъци на общините Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман. Възраженията на самоковци срещу избрания терен са, че мястото е в непосредствена близост до град Самоков и село Драгушиново, на 800-900 метра от река Искър и във водосбора на язовир Искър. Сметището застрашава чистотата на въздуха в Самоков и района и представлява сериозна заплаха за здравето на хората и за развитието на туризма.
Мотивите на властимащите да отхвърлят референдума са, че въпросът е незаконосъобразен, защото решението не било от компетенциите на Общинския съвет. Странна логика, като се има предвид, че изборът на площадка е гласуван с решение на Общинския съвет, по предложение на кмета на Общината. Обосновката на председателя на ОС Силвия Стойчева за решението на съветниците пък се позовава на чл. 26 (2) от Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съгласно който чрез местен референдум не могат да се решават въпроси на общинския бюджет и относно размера на местните данъци и такси.
Това, че Стойчева чете законите като дявол Евангелие няма значение, тъй като по всяка вероятност съдът ще отмени днешното решение на избраниците ни. Чл. 27. (2) от същия закон е категоричен – Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община, район или кметство, и не противоречи на ограничението по чл. 26, ал. 2. Главна дирекция ГРАО – София потвърди, че от внесените от Инициативния комитет срещу изграждане на регионално депо за отпадъци в Самоков 4 111 подписа като коректни са установени 3 122, което е повече от изискуемата една десета от гражданите с избирателни права.
Остава въпросът – противоречи ли изконното право на самоковските граждани на живот и на здравословна околна среда на ограничението на закона или не? Може ли искането им за преместване на сметището на безопасно място да бъде отхвърлено с мотива, че касае въпроси на общинския бюджет и на размера на такса смет, защото управниците ни вече са похарчили 7.4 млн. лева за изграждането му? Трябва ли за интересите и грешките на властимащите да плащат гражданите на Самоковска община и то с най-висшето свое право – на живот и на здравословна околна среда?
Всички присъстващи – 21 общински съветника, единодушно отхвърлиха предложението за провеждане на референдум, независимо от безспорните основания на представителите на Инициативния комитет, че
– първоначално определената от експертите площадка в района на с. Пчелин е много по-подходяща, предвид отдалечеността от населени места;
– докладът за оценка на въздействието върху околната среда е документ с невярно съдържание, съгласно постановление на Софийска апелативна прокуратура от 28.05.2015 година;
– в доклада за ОВОС липсва река Искър. Там пише, че най-близката река е Палакария, на около 20 км от терена;
– не е взето предвид, че от Самоков до яз. Искър, река Искър преминава през 5 защитени зони;
– не е искано становище от Софийска община, независимо, че река Искър е един от основните водоизточници на столицата;
– при изследване на въздействието на Депото за отпадъци върху околната среда станцията е била базирана при бившата фабрика „Самоковска комуна”, която е в противоположния край на град Самоков;
– не са взети предвид последиците върху живота и здравето на гражданите след инцидентите в депа от същия вид – в Карлово, Пловдив, Ботевград.
След като избраниците ни показаха среден пръст на самоковските граждани, като пренебрегнаха волята на 4111 души (точният брой на подписите), кметът Владимир Георгиев заяви – Не считам, че пречим на гражданите да изкажат становището си – този въпрос се обсъжда до 2010 година, а законът за допитването гражданите е от 2009 г. Но те досега не са събирали необходимите подписи. Нормално е да си помислим, че може би се чакаха местните избори, но ние, притиснати от това, че имаме договор с МОСВ трябваше да усвоим и европейските средства за депото. Депото е приключено. Чисто от морална гледна точка не го открихме днес. На 100% са изпълнени всички точки от проекта и на 18 септември предстои откриването му, каза още Георгиев.
Инициативният комитет, който подаде и сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, ще обжалва решението на Общинския съвет.
Докато не се промени мястото на сметището, самоковци ще дишат отровен въздух, а столичани ще пият отровна вода – на 18 септември 2015 година боклукът на Самоков тръгва към София.

One thought on “Кметът и общинарите показаха среден пръст на 4100 самоковски граждани – референдум за сметището няма да има

  1. Искам да попитам г-жа Силвия Стойчева и компания, как те събираха подписка за АЕЦ Белене, и там нямаше нищо „незаконосъобразно“, въпреки , че се касаеше за стотици милиони вложени и няколко милиарда, които трябва да се вложат. Сега референдума е невъзможен, защото касаел бюджета на Община Самоков, а когато тяхната партия „хранителка“ направи референдум касаещ републиканският ни бюджет никой не каза, че е незаконен. Затова ще обжалваме решението, защото то е местен заговор срещу волята на голяма част от съгражданите ми. И измислиците за 27 млн.санкции са необоснована шумотевица, за да настрои хората срещу волята им да упражнят правото си на избор.

Comments are closed.