СамокоВест

Кандидат-президентът Трайчо Трайков: Само чрез върховенство на закона ще запушим дупките за крадене

Споделете ни в

Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е убеден, че само чрез върховенство на закона ще се запушат дупките за крадене и ще се спре корупцията.

Вчера кандидат-президентската двойка Трайков-Събев се срещнаха с гражданите на Самоковска община. На срещата присъства и народният представител на реформаторите за Софийска област Димитър Делчев.

Трайчо Трайков е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок от самото му създаване през 2013 година. В момента е общински съветник в София, избран от листата на РБ . Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ. Като министър неговата работа бе концентрирана главно върху ресора “енергетика”. Трайков настояваше за диверсификация на източници на газ за страната и едновременно с това преговаряше с Русия за намаляване цените на синьото гориво. Той допускаше реализирането на проекта АЕЦ “Белене”, но само с частен капитал и без държавни гаранции.

Кандидатът за вицепрезидент о.р. генерал майор Съби Събев е председател на Съюза на офицерите от резерва “Атлантик“ и бивш представител на България в главната квартира на НАТО.

Необходимо е да създадем наново основата на държавата, свързана с върховенство на закона и правовия ред, да има еднакви правила за всички институции”, каза Трайчо Трайков в откровения разговор, в който се превърна срещата му със самоковци. Бяха разисквани всички въпроси, вълнуващи присъстващите – за сигурността на хората и за сигурността на България, за мигрантите, за бягството на младите българи от страната.

Ние сме решени да се противопоставим на опитите да се ревизира избора, който България направи за това част от кои държави да бъдем. Искаме да бъдем част от свободните, демократични държави в света и в Европа. Някой беше казал, че всяко поколение трябва наново да се пребори за своята свобода. Това, което трябва да направи нашето поколение е да осъзнаем какви са отговорностите ни.“ посочи кандидат-президентът и допълни:“ Трябва да осъзнаем колко е важно, че сме в НАТО.

Трябва да избършем праха от старите понятия. Евроатлантизъм” не е само понятие. Политиците ни днес често национализират успехите и брюкселизират неуспехите” – посочи Трайков.

За външнополитическата ориентация на България бе категоричен и генерал Съби Събев.

Няма да ви говоря много за НАТО, ще ви кажа само, че България е най-добре защитена именно в тази организация. В тази динамична среда, в повишено ниво на несигурност, една страна се чувства най-добре защитена в един съюз с още 27 държави. НАТО е зад нас и ние можем да сме сигурни за своята отбарна. България може да просперира само в най-големия икономически съюз – ЕС. Така че, нека в това да няма съмнения, който каквото да ви говори“, заяви ген.Събев.

Да извадим „връзките“ от политиката и да спазваме закона е позицията на кандидат-президент Трайков. Една от стъпките в тази насока е системен преглед на разпоредителните сделки в цялата страна и висок стандарт за защита на държавния интерес.

Съдебната реформа и укрепването на институциите са приоритет номер едно за кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок. Само така ще бъдат защитени правата и интересите на гражданите, ще бъде защитена личната сигурност на всеки един. Именно да се спазва върховенството на закона във всички сфери, не само отредените като правомощия на президента, а и в защита правата на хората – това е основната цел на кандидата за президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Този е пътят българите да бъдат наистина защитени, а не ежедневно да са нападани, бити, обирани, убивани по пътищата често без справедлив съдебен процес.

Относно болезнения въпрос за настаняването на мигранти, срещу което самоковци протестираха в неделя, Трайчо Трайков е убеден, че липсата на информация води до измисляне на информация. Там, където има вакуум, има място за страх. За това говори още с присъстващите кандидат-президентът. „Изглежда, че системата не работи – притеснението ми идва от това, че нещо може да е добро на хартия, но да не се спазва. На границата има отряди, камери – но когато там има хора, които имат политически чадър, корупцията процъфтява. Този проблем няма как да се реши със сепаративни мерки – малки общности да се борят за собствената си сигурност, да организират протести в малките градове. Хората не виждат гаранции за защита от полицията. Арестуваните за каналджийство през 2016 са 8 пъти по-малко, отколкото през 2015 г., а нелегалните мигранти нарастват. През границата ни влизат 1000 човека, а сърбите хващат примерно 10 000. Трябва да има полицейско присъствие, където е необходимо, но основното е да решим големия проблем. Когато мигрантите влязат у нас, минават години, докато получат статут. Те трябва де са разделят според това дали са бежанци, дали носят риск от тероризъм или са икономически мигранти. И тук става дума за капацитета на държавата“, категоричен е Трайчо Трайков