СамокоВест

Историята на старинната джамия в Дупница в „10 000 крачки“ по БНТ 2

Споделете ни в

Днес (21 февруари), в предаването „10 000 крачки“ по БНТ 2 от 17:50 ч., зрителите ще научат повече за историята на старинната джамия в Дупница. 

Историята на джамията започва преди векове и е изпълнена с много превратности и любопитни факти. Според изследователи е построена в периода 15-16 век. Предание разказва, че е изградена върху основите на някогашен християнски храм, а името ѝ не е стигнало до наши дни. В града по време на османското владичество е имало над 13 джамии. След Освобождението те са разрушени и е останала само тази. Тъй като вече не е изпълнявала функциите на молитвен дом,  заради големите ѝ размери  е превърната в затвор. За известен период от време негов директор е българският революционер Яне Сандански. През 1924 година сградата  е предоставена  на местното археологическо дружество „Царичина“. В началото на 70-те години на миналия век екип от Националния институт за паметниците на културата извършва окончателна консервация и реставрация на цялата сграда и тя е превърната в изложбена зала, каквато е и днес.

Рубриката „10 000 крачки” отвежда зрителите на пешеходна обиколка, за да им покаже улици, сгради и места така, както рядко им остава време да ги видят в ежедневието. Предаването търси отговор на въпросите кога и защо те са станали част от нашия живот, а също и как са се променили през годините.