СамокоВест

Д-р Панев: Защо от два месеца Общинският хотел не работи, докато къщите за гости отчитат силен зимен сезон?

Споделете ни в

„Общински хотел Самоков е най-големият хотел в Самоков и най-голямата сграда общинска собственост. От средата на декември хотелът заедно с прилежащите му обекти – ресторант, басейн, спа център, фитнес не работи. Същевременно  хотелите, по-точно къщите за гости на територията на цялата община, включително и в града, въпреки действащите ограничения  отбелязват силен зимен сезон. Особено в почивните дни, капацитетът на някои обекти е изцяло запълнен.

Моето питане е да дадете отговор на следните въпроси:

  • Каква е причината хотел Арена да не работи през целия зимен сезон

Каква е реално използвана сума от отпуснатите от община Самоков заеми на хотел „Арена“

  •  Какви са плановете за възстановяване на заема
  • Какви са плановете кратко, средно и дългосрочно за развитие на хотела“

С това питане на общинския съветник д-р Димитър Панев започна февруарското заседание на Общински съвет-Самоков.

Припомняме, че две поредни години общината отпуска заеми на хотела за покриване на дефицити. При това, в края на миналата година, общинарите му поднесоха на поднос нови  141 000 лв., без да е погасен стария дълг. Така задълженията на Хотела към общинската хазна станаха половин милион.

В отговор кметът Георгиев разтегателно и обтекателно обясни :

„Преди да прочета отговора, който сме Ви подготвили, ще Ви кажа, че хотелът реално не работи от 24 януари тази година, така че това е един месец и една седмица, и още тогава бяхме взели решение, при подобряване на обстановката и овладяване на пандемията, март месец да работи. Сега подробно ще дам отговор на питанията по така прочетения от вас въпроси. Хотел „Арена“ е ситуиран като градски хотел. Естествената връзка на хотела със спортен комплекс „Арена-Самоков“ определи в годините на неговото функциониране основния туристически контингент, а именно отбори, които идват на спортна подготовка и в по-малка степен за състезания. През зимния сезон има интерес от представители на балканските държави, които реализират по-дълги престои. През зимните и летните месеци българите отсядат основно през уикенда, което по своята същност, а именно две дни престой с една нощувка не може да осигури необходимата средно-годишна заетост, която да покрие разходите за издръжка на Хотела. При средно-годишна заетост от 40%, което е много добър резултат за един хотел, не могат да се покрият разходите“

Това е само незначителна част от словоизлиянието на кмета. Като махнем витиеватите съображения и ала-бализмите на Георгиев, както и цифровите кодове, които не означават нищо за гражданите, а по всяка вероятност и за съветниците, отговорът му се сведе до следното:

Разходите за консумативи – природен гази електроенергия са се увеличили с 245 %, а цените на хотелските услуги – с 10%. Кметът конкретизира, че за м. декември 2020 година са платили (без ДДС) 6 645 лв., за газ и 4 522 лв. за ел.енергия. или общо 11 167 лв. За декември 2021 година – 17 217 лв. газ  и 21 281 лв. за ел. енергия или общо 38 498 лв.

Георгиев изтъкна, че не е освободен нито един работещ в Хотела, като по-голямата част са излезли в платен годишен отпуск. След разговори с ръководители на хотели в Боровец, на част от персонала му е предложено да работи временно и почасово в други обекти. Няколко човека са били ангажирани на работа в социалната кухня към домашен патронаж.

Относно кредитите кметът призна, че парите са похарчени 100%. „В настоящия момент несигурността за възстановяването на заемите е в пряка връзка с несигурната обстановка и динамиката в колебанията на резервациите. План за погасяване на заемите в настоящия момент би бил крайно нереален, каквито биха били и прогнозите в настоящия момент.“ заяви Георгиев. Сиреч надежда всяка тука оставете за връщането в общинската хазна на кредитите от половин милион лева.

За бъдещето на Хотел „Арена“ първият ни администратор посочи три възможности:

1 – изключване на басейна от активите на хотела и прехвърлянето му към спортни имоти, за да се поддържат ниски социални цени и той да бъде достъпен за гражданите и децата на Самоков

2 – сливането на двете предприятия, като един спортен комплекс с база за настаняване, която да не е категоризирана като хотел

3 – отдаването на хотела под наем или на концесия

В правото си на реплика д-р Панев допълни – „Очаквани отговори чух от ваша страна . Разбрах че градските хотели са поставени в много неблагоприятна среда в смисъл такъв – високи цени на ток и газ и най-вече подпомогнати с безлихвени кредити, които според мен са невъзвръщаеми тези кредити и са в лоша ситуация спрямо малките хотели и къщи за гости, да не говорим за хотелите в Боровец и Мальовица, които правят много силен сезон тази година. Но! Щом е така – така да бъде. Мисълта ми е друга. Когато пред два месеца трябваше да отпуснем кредита, който отново твърдя че ще бъде невъзвръщаем,  поискахте нашето мнение. А защо когато решихте хотелът да се затваря за един или два месеца не бяхме информирани за това. Когато трябва да се дадат пари търсите нашата подкрепа, а когато трябва да се обсъдят нещата – не ни търсите. Това ми е първата реплика. И относно плановете – хубаво е да се направи едно обстойно обследване на хотела и да се вземе правилно решение, защото явно като общински хотел ще е много трудно да просъществува, като се имат предвид колко динамични са промените – политически, икономически и т.н., от която една частна инициатива може да излезе много по-лесно.“

От своя страна, изцяло в негов стил, кметът Георгиев прехвърли отговорността на пандемията, на икономическата криза, на климатичните условия, на международното положение. Джироса отговорността на всеки друг, но не и на безотговорното управление.  „Пандемията повиши интереса към малките обекти за настаняване. Многото чуждестранни туристи предпочетоха къщите за гости. В големите хотели навсякъде се бележи един огромен спад. Не сме направили нищо лошо като сме затворили хотела. Правим сметка от 1 март той да работи, предвид мероприятията които се провеждат, а заради пандемията много от тях бяха отложени.“, оправда се Георгиев.