СамокоВест

Изложбата „Самоковци в рисунките на Васил Чакъров – ЧАК“ с обич към града и неговите хора

Споделете ни в

На 1 юни (сряда) от 18 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ – Самоков от 18 часа се открива изложбата  „Самоковци в рисунките на Васил Чакъров – ЧАК“. Един калейдоскоп от образи, съхранени във виртуозни драски с усмивка и обич…

Вселената Васил Чакъров отдавна е стъпил на Националната и Международната АРТ сцена. Роден е през 1934 г. в кюстендилското село Багренци, но почти целият му професионален и творчески път преминава в Самоков. Истински продължител на мисията на самоковските зографи, призвани да пресътворяват света в образ и багра.

Васил Чакъров – ЧАК организира самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Самоков. Участва в множество окръжни и общи експозиции в Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания. Носител е на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“, 2008 (съвместно с Магда Абазова). Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Самоков, Благоевград, Сливен, Добрич, Балчик, Домът на хумора в Габрово, Министерството на образованието и науката, учреждения и частни лица. Творби на художника има и в Германия, Франция, Италия, Гърция, Израел, Мексико, САЩ и др.

Но предстоящата изложба е особено ценна за самоковци – те пазят в сърцата си памет за художника, а той е обезсмъртил живота им в своите рисунки. Изложбата ще отвори врати и те отново ще се срещнат в един миг от вечността – отвъд времето и пространството.

Експозицията остава в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ – Самоков до 30 юни 2022 г.