СамокоВест

Изборът за общински съветници в Самоков – НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН!

Споделете ни в

savetnici kletvaАдминистративен съд – София област, със свое решение, обяви за недействителен избора за общински съветници в Самоков, проведен на 25 октомври 2015 г. Решението е по жалба на Даниела Трохарова – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ. Основните мотиви, посочени в жалбата, са свързани с нарушения в отчитането на изборнити резултати. Цитирани са протоколи със съществени недъзи – несъответствия, пропуски, поправки, неточности.

Припомняме, че Самоковест излезе с поредица публикации и за изборните машинации в Ярлово. Протоколът на Ярловската СИК стана символ на манипулациите при отчитане на изборните резултати, на некъдрност и неграмотност на комисиите. На това основание от ОБТ „Български лейбъристи“ също сезираха Административен съд –Софийска област и поискаха обявяване за недействителен резултата за избор на общински съветници и ръчно броене на бюлетините. След като съдът допусна ръчното броене, вещо лице извърши повторно броене на бюлетините за общински съветници от секцията в село Ярлово. Броенето се състоя в присъствието на страните по делото. Проверката установи съществено разминаване между действителните гласове и отразеното в изборния протокол. Съгласно протокола на СИК, ОБТ „Български лейбъристи“ имат 4 действителни гласа, а при ръчното броене се оказа, че за ОБТ са гласували 51 избиратели. Скритите от СИК Ярлово 47 гласа за ОБТ също може да променят изборните резултати за общински съветници. По непотвърдена информация има установени и други нарушения в протокола на СИК. Така например, за кандидата за общински съветник от БСП Ивалина Трендафилова са отчетени допълнително 6 преференции, което я извежда с четири гласа пред вече положилия клетва Георги Големинов.

Решението ще бъде обжалвано пред  Върховнен административен съд. До произнасянето му, Общински съвет Самоков ще продължи да  заседава и да взема решения за управлението на общината в този си състав.