СамокоВест

Изборите в Самоковско – по Севернокорейски тертип

Споделете ни в

severna korea kim ir senДокато изборните резултати в други населени места, според медиите, са по Тодорживковски, в Самоковска община те са по Севернокорейски тертип. Отдавна съм се убедила, че комунизмът ще си отиде предпоследно от Северна Корея и едва след това от Самоков и общината.
Не случайно! Когато целият свят постави в изолация страната на потъпканите граждански права, управниците ни завързаха с нея близки приятелски отношения и градът ни стана домакин на две Севернокорейски изложби. Самоковци имахме изключителния шанс да се докоснем до пълния набор трудове на Ким Ир Сен – първия ръководител на азиатската държавица и на сина му Ким Чен Ир, наследил управлението след кончината на бащата. Кметската управа ни предостави и рядкото щастие да се насладим на естетиката на една дузина картини, изработени от слюда и варак.
В Северна Корея понастоящем не е 2015 г., а 103 г., броейки годините от раждането на Ким Ир Сен – 15 април 1912 г. В момента на върха на държавата е внукът на Ким Ир Сен, най-малкият син на Ким Чен Ир – Ким Чен Ун.
След току що отминалите местни избори, усещането ми за еднаквост между Община Самоков и Северна Корея е пълно.
vladimir georgievИ в Самоковска община годината не е 2015, а 71 г. – броейки от 9 септември 1944. И у нас управлението се поема наследствено от представителите на БСП, бивша БКП. Почти рекордният резултат от близо 70% за кандидата на столетницата Владимир Георгиев е постигнат типично по комунистически – всички вкупом и под строй пред избирателните урни.
В предизборната надпревара липсваше основната конкуренция на демократичните общества – конкуренцията на програми и идеи. Единственият кандидат-кмет, който покани опонентите си на публичен дебат за управлението на Самоков бе представителя на Реформатроския блок Борислав Чилингиров. Очаквано, никой от останалите 6 претендента за кметския стол не се отзова. На тях им бе пределно ясно, че това идеи, това програми, това визия за бъдещето на Самоков – това НЕ играе. Играят икономическите и политически обвързаности, купеният и корпоративният вот.
С пълен арсенал политико-икономически връзки естествено разполага БСП, която още през 1989 година светкавично и без задръжки трансформира политическата си власт в икономическа, и продължава да разширява кръговете си от фирми чрез привилегировани обществени поръчки. Тя влиза в новия Общински съвет с най-голямата група – 7 души. Следват я партиите и коалициите на новоизлюпени енергийни босове – от тартори на Незаконното Енерго до длъжници на държавата с милиони неплатени и опростени данъци. След тях се нареждат несменяемите победители на обществени поръчки в общината за строителни и БКС дейности, представителите от две ромски листи – на ДПС и на Евророма.

А за разкош в префенциалния вот се изяви цяла кохорта от индивидуални играчи. Един, купил общинарството си с пари, неизвестно от къде. Друг пък с пари, съвсем известно за всички самоковци от къде – от кесията на тата. Трети, кандидат за общински съветник още на предходните избори, станал известен с деянията си не само в български, но и в руски сайтове, този път стана общинар, измествайки един от и без това много малкато читави кандидати. Четвърти, задейства дългогодишните си връзки с дървената мафия и от последен в листата остана последен, но в групата.
Какви идеи, братче, какви програми. Не ставай смешен!
Но, когато моя близка ми каза, че ще гласува за досегашния кмет Владимир Георгиев, защото нищо лошо не й е направил – ми стана страшно! Докъде родните ни управници докараха избирателите. Да са благодарни, че нищо лошо не им са направили и да изразяват своята благодарност, пускайки бюлетина в тяхна полза. Така се печелят избори в една българска община – териториална и административна единица на държава член на Европейския съюз. С боязън, с власт и с пари.
Тъжно и страшно. Като в Северна Корея.

Лилия Кинина

6 thoughts on “Изборите в Самоковско – по Севернокорейски тертип

  1. За да преминем на азиатска вълна ще дам една японска поговорка „Ако вярвате на всичко, което четете, то по-добре не четете“

  2. Ако Промяната значи да сменяш партиите като носни кърпички, то Тя промяната е факт . Това че хората не я разбират тази Промяна, също е факт. Остава ни да видим поредната следваща „промяна“.

  3. Малкото Скопие-Самоков!Правят се паметници,градинки,самоково дори.А икономиката на града е замръзнала,“маалата“расте с всеки ден,програмите за безработица са само и единствено за тях,който е малко по-кадърен се спасява в големите градове.Това е Самоков през последните 15 год.с любезното съдействие на червените кметове.И явно така ще е ……… което е жалко.Дано нещо се промени,ама надали!

  4. Сигурен съм,че от 12000 гласа за новия-стар кмет,около 10000 са от циганите.БСП в нашия град отдавна е в кооперация с циганите.На всички цигани,включително и пришълците веднага им се узаконяват постройки и се продават общински терени на цени за които българите могат само да мечтаят.Как няма да гласуват за кандидата на БСП?

  5. Борислав Чилингиров беше Комсомолски секретар в Техникума едно време , а сега е на хранилка при Пешко, така че той е Демократ- пази боже

    1. Tоталитарко, всички от това поколение сме били в комсомола, но това не ни прави еднакви! А по „будните“ естествено са били на такива по отговорни места. Б.Чилингиров се е доказал през годините като скромен, честен и кадърен човек. На него са му чужди подлостта, слагачеството и мисълта да прави кариера с цената на компромиси със съвестта си,оставяйки се да бъде манипулиран от разни партии! Обществото ни само губи от липсата на такива хора във властта!

Comments are closed.