СамокоВест

ЗА ПАМЕТТА НА САМОКОВСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ

Споделете ни в

shipka rusko-turska voinaНа 20.04.2011г. и 07.03.2013г отправих писмени предложения до общинския съвет и предишния кмет за изграждане на мемориал на повече от 80-те опълченци от Самоков. Освен това три пъти на заседания на стария и сегашния съвет съм приканвал народните избраници да подработят и гласуват решение за изпълнение на желанието на самоковци на подобаващо място в центъра на града да има такъв паметен знак. Знак, израз на синовна признателност към подвига и саможертвата на нашита предци пред олтара на свободата, който да напомня на нас и на бъдещите поколения, че ако и с тяхна помощ не беше въскресена българската държавност, сега нямаше да има нито българска община Самоков, нито общински съвет с народни избраници българи.

От никаквата на практика реакция на общинския елит може да се заключи, че не е много по вкуса му да се подхранват патриотизма и законната гордост на жителите на града от факта, че толкова много наши съграждани са дейни участници в изключително важното за съдбата на българщината събитие – Руско – турската освободителна война 1877 – 1878г.
В същото време сме свидетели как угоднически се хвърлят толкова усилия от страна на общинските структури и се ангажира крупен финансов ресурс, за да си твори на около 15 km западно от Самоков история, базирана на доста съмнителни факти и находки, с цел създаване на всяка цена от нищото на един помпозен център за поклоннически и други видове туризъм.
Напоследък с показна щедрост се вложиха десетки хиляди левове народна пара и за максимално обгрижване и разкрасяване на Голямата чешма – маркер на отоманската власт за важния й административен център Самоков (същата едно към едно има в Одрин и пак такава, но по-голяма около едно към две в Цариград), която един умник предложи, а колективен орган прие, да бъде централен елемент от …. герба на свободния вече повече от 130 години наш град. Хералдиката има доста строги правила и закони, но при нас тя е приложена по подчертано циничен и странен начин, за да се помнят и не забравят “приятните” години на робството.
Видях се принуден в изказването си на заседанието на общинския съвет на 24.07. т.г. да подканя за пореден път съветниците и представителите на общинската администрация да предприемат необходимите действия, за да може да се реализира предложението за изграждане на този скромен мемориал вляво от паметника на Чакър войвода или вдясно от пътеката към южния вход на читалището.
На 12.08. депозирах на вниманието на кмета г-н Георгиев и в приемното му време обсъдихме с него моето предложение във връзка с изграждането на мемориала да бъде създаден обществен съвет, работещ под патронажа на кмета, в чийто състав да влизат един представител на общинската администрация, както и достатъчен брой подкрепящи идеята общественици, потомци на опълченци и специалисти. В предложението изразих надежда, че и трите местните печатни органи за масово осведомяване няма да откажат подкрепа на начинанието.
Поради изразен скептицизъм от някои хора и съмнения относно мащаба на подкрепата на това начинание от страна на гражданството е пусната подписка на

гражданите от общината (включително и децата в училищна възраст), подкрепящи отлежаващото вече толкова време на вниманието на общинските власти предложение. Периодично кмета на общината и председателката на общинския съвет ще бъдат информирани за броя на изразилите съпричастност към идеята.
С оглед максимално възможното уточняване на броя и имената на опълченците се обръщам с настоятелна молба към всички граждани и специално към членовете и потомците на фамилиите Турлакови, Макатеви, Бутилови, Болашъкови, Маджарови, Лалови, Латеви, Бибини, Францалийски, Чичанови , Чавдарови, Чакалови, Чапкънови и др., разполагащи с достоверна информация за участниците в опълчението – биографични данни, фотографии, данни за удостояване с награди и т.н., да я споделят с автора и бъдещия обществен съвет. Важно пояснение – реликви, документи и фотографии няма да се предоставят на автора и обществения съвет. Те само може да се показват за удостоверяване и доказателство, но си остават собственост на приносителите им.
В последните дни благодарение на съдействието на г-жа Мария Костова, семейство Чангърови и г-жа Д. Паскалева се установи, че списъка на опълченците следва да се допълни с още двама – Стоян Костов Христов и Георги Бубреков.
За сведение на гражданите искам да отбележа, че паметници на опълченците има изградени в София, Ямболско и на други места. През 2007г. на участниците в българското опълчение от целия Видински край около 130 човека, в центъра на града е издигнат красив паметник (вж. на страницата на общината им). А ние за нашите над 80 герои от Самоков какво имаме? Къде можем да се поклоним, да поднесем цвете или венец в знак на признателност?

Б.Стамболийски За контакти: тел. 0722 6 19 03, 0878 747 301

СПИСЪК НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ

Антон Иванов
Антон Марчин
Антим Иванов Чакалов
Атанас М. Илиев
Атанас Михайлов Лугов – Аска
Атанас Стоянов
Атанас Янков
Васил Бошков
Васил З. Минов
Васил З. Чавдаров
Васил Захариев Карагьозов
Георги Бубреков (Г.Чангъров и Д.Паскалева)
Георги Мартинов
Георги Захариев Макатев
ген. Георги Н. Марчин
Георги Спасов
Георги З. Чавдаров
Георги Д. Мицев
Георги Райчев
Георги Кръстев
Георги Чапкънов
Георги Христов
Димитър Малинов – убит при Ст.Загора.
Димитър Христов Маджаров
Д имитър Генев (Геонов)
Димитър Георгиев Бутилов
Димитър Иванов Илчов – убит на Шипка
Димитър Иванов Турлаков
Димитър Ветров
Димитър Йовичин
Димитър Станоев Комитов
Димитър Трайков
Димитър Йовчев
Димитър Христов
Димитър Янков
Димитър Генов
Димитър М. Гълъбов – лекар
Емануил Георгиев Даскалов
Зафир Янков Стоянов – Казако
Захарий Янакиев Павурин
Захарий * Алексиев Керефеин
Зафир Георгиев Кулашев*- Кюмуро
Захарий Митов Чукуров
Иван Илиев Капчев
Илия Петров Българиев
Иван Костов Чичанов
Иван Попниколов – Мръкото
Иван Лазаров Лалов
Косто Дойчинов
Коста Христов Милев
Кръстю Комитов Станоев
Пеон Курдов
Михаил Иванов Кашуцки
Михаил Иванов Кръстов
Михаил Христов Болашъков
Михаил З. Бибин
Никола Захариев Бибин – убит на Шипка
Николай Стоянов Францалията
Никола Г. Даскалов ***
Никола Павлов Корчев ****
Никола Илиев
Петър Ветров
Петър Христов
Пенчо Нумов
Петър Вариклечков
Ставре Новоселски
Стоян Костов Христов (М.В.Костова)
Стоян Пешов
Стоян Тодоров
Сотир Мендов
Спас Захариев
Сотир Христов Кръстев
Сотир Христов Латев
Христо Благоев Николов (Хр. Ярловски)
Христо Георгиев Бутилов
Христо Петров
Христо Иванов Дюкмеджиев
Христо Минов / Милев
Христо Яснев
Христо Брънджев
Христо Михов
Христо Стоянов
Христо Глигоров
Христо Захариев – преводач и….
Христо Иванов
Христо Игнатов
Христофор Д .. Заховски

Бойчо Стамболийски, Благовест Коларов

7 thoughts on “ЗА ПАМЕТТА НА САМОКОВСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ

  1. Аз съм свидетел на многогодишните усилия на достойния наш съгражданин Бойчо Стамболийски, да се направи мемориал и отдаде заслужена почит на тези наши съграждани, жертвали живота си за освобождението на България от турско робство. Учудващо е, че толкова години вече Общинско ръководство и Общински съвет в града ни, не вземат „присърце“ идеята да се направи подобаващ знак на почит и уважение към тези герои, с които би се гордял всеки български град! Това би трябвало да стане още 1923г. при откриването на читалищната сграда, и наред с героите от „Булаир“ и Първата световна война да бъдат изписани и имената на участниците в Руско-турската война. Но там са изписани само имена на загинали в 2-те войни, и затова би било по добре за участниците-доброволци и загинали в тази война(Руско-турската освободителна война),да има отделен мемориал, но мястото му е там,при другите герои. Не знам защо се чуват „приказки“ да се постави в Туристическата градина или не знам си къде. Това е несериозно отношение към този толкова важен въпрос, и жалко за нас и нашата неблагодарна памет.

    1. ВЕСКО, ПРАТИ МИ ТВОЯ ИМЕЙЛ-АДРЕС, ЗА ДА ДЪРЖИМ ВРЪЗКА.
      Л.Луков-тел.0888019399

  2. ВЕСКО,ако,тия,другари,им,предложиме,по,елементарно,решение,което,ще,се,впипе,в,анамблово,съчетана,стела,
    ,,,,,,,,В,16,колони,по,пет,имена,и,ще,остане,място,за,евентуално,някой,пропуснат,вписан,допълнително,,Междустрите,и,нови,плочи,ще,сложиме,текст,с,койтоще,обявимече,това,е едно,закъсняло,признание,Но,както,се,казва,по,добре,късно,отколкото,никога,,,,,Тук,може,би,е,и,мятото,да,напомниме,че,реновирането,както,е,модерно,да,се,казва,сега,сложно,скъпо,и,ненужно,освен,консервацията,която,ще,даде,още,поне,тридесет,и,повече,години,,Това,последното,го,казвам,от,личен,опит,Осемдесетте,години,на,миналия,век,бях,поканен,за,подиспънител,при,реставрацията,на,плочите,моята,задача,беше,да,въстанова,липсващите,оловни,букви,които,бяа,извадени,от,по,палави,деца,Тогава,след,почти,шестдесет,години,времето,и,смога,си,бяха,казали,думата,Консервацията,беше,почистване,подхранване,омазняване,И,така,до,сега,
    ,,,,,Ако,сме,били,полезни,ще,се,радваме,на,нашия,принос,ако,ли,пък,не,няма,да,сме,бездейни,
    ДЪЛБОКО,,Приветствам,това,БОГУ,угодно,начинание,,
    ,,,,,,,,Бъдете,живи,и,здрави,
    ,,,,,,,,,,,,,,Баш,Брат,Киро,

  3. ВЕСКО,ако,тия,другари,им,предложиме,по,елементарно,решение,което,ще,се,
    впипе,в,анамблово,съчетана,стела,
    ,,,,,,,,В,16,колони,по,пет,имена,и,ще,остане,място,за,евентуално,някой,
    пропуснат,вписан,допълнително,,Междустрите,и,нови,плочи,ще,сложиме,текст,
    с,койтоще,обявимече,това,е едно,закъсняло,признание,Но,както,се,казва,по,добре,късно,отколкото,
    никога,,,,,Тук,може,би,е,и,мятото,да,напомниме,че,реновирането,както,е,
    модерно,да,се,казва,сега,сложно,скъпо,и,ненужно,освен,консервацията,
    която,ще,даде,още,поне,тридесет,и,повече,години,,Това,последното,го,
    казвам,от,личен,опит,Осемдесетте,години,на,миналия,век,бях,поканен,за,
    подиспънител,при,реставрацията,на,плочите,моята,задача,беше,да,въстанова,
    липсващите,оловни,букви,които,бяа,извадени,от,по,палави,деца,Тогава,след,
    почти,шестдесет,години,времето,и,смога,си,бяха,казали,думата,
    Консервацията,беше,почистване,подхранване,омазняване,И,така,до,сега,
    ,,,,,Ако,сме,били,полезни,ще,се,радваме,на,нашия,принос,ако,ли,пък,не,
    няма,да,сме,бездейни,
    ДЪЛБОКО,,Приветствам,това,БОГУ,угодно,начинание,,
    ,,,,,,,,Бъдете,живи,и,здрави,
    ,,,,,,,,,,,,,,Ваш,Брат,Киро,

  4. Ей хора, четете ли сайта? Защо няма никакви отзиви за искането за мемориал на героите жертвали живота си за България? Не случайно въпреки многото подписи събрани за това, кмета казва, че няма интерес сред гражданите! На кого да разчитаме за подкрепа? На бат Сали ли?

  5. Наскоро чух за коментара на арх. Клинчева от Общ. Самоков, относно изграждането на такъв мемориал около читалищната сграда в центъра. Нейният коментар бил, че „такъв мемориал щял да се конфронтира(много сложна дума) с някои други паметници наоколо“ като „Голямата чешма“, или може би джамията има в предвид? Тая жена българка ли е,турчее ли се, или е голям радетел за процъфтяването на българо-турските отношения? Няма нищо лошо да пазим споменатите паметници на културата, но няма по-важно от това да отдадем заслуженото на хората жертвали живота си за освобождението на България. Ако караме по нейната логика, да премахнем и паметника на „Чакър войвода“!

  6. До колкото разбирам, Кл. пази мястото до Г.чешма за още един ВЕЦ на Пръдлето.Пак върху земя публична държавна или общинска собственост.От опълченците файда няма!

Comments are closed.