СамокоВест

За граждани на община Самоков разделно събраните отпадъци ще се депонират безплатно

Споделете ни в

За гражданите на Самоков ще продължи да бъде безплатно разделното депониране на отпадъка в Регионалния център. Това е при условие, че гражданите разпределят отпадъка си по вида в съответния контейнер, решиха общинските съветници на ноемврийското си заседание.

За депониране на смесени битови отпадъци в клетката, ще се заплащат такси, в зависимост от обема му. Таксуването ще се извърши съгласно приетата цена за тон, като към нея ще се добавя и размера на отчисленията към държавния бюджет за тон депониран отпадък, съгласно Закона за управление на отпадъците.

Приетите размери на такси ще бъдат отразени в Наредба 12, публикувана на страницата на Община Самоков, след влизането на решението в сила. Новите такси ще бъдат прилагани от 1 януари 2020 г.

“Въпреки, че таксата, която се заплаща за тон депониран отпадък към държавата, съгласно Закона за управление на отпадъците за 2021 се увеличава с близо 30% спрямо 2020 г., аз няма да предлагам повишаване на такса смет за 2021 г.– каза кмета Георгиев на заседанието на Общинския съвет.