СамокоВест

Заради порочни практики на чиновниците и грешка в кадастъра, самоковските общинари продадоха път и лишиха от достъп Къща за гости в Белчин

Споделете ни в

След като, със свое решение, самоковските общинари продадоха на фирма „Слава-93” ЕООД път в с. Белчин и лишиха от достъп Къща за гости, на заседанието си в четвъртък избраниците ни дълго мъдруваха като как аджеба е станал този гаф. Няма да коментираме нито броя, нито вредите, нито беззаконията, нито огорченията на пострадалите от другите им гафове. Припомняме, само за сведение, че всеки един от съветниците, при встъпването си, е положил клетва в името на Република България да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на гражданите от Самоковска община и да работи за тяхното благоденствие.

В случая, с продажбата на пътя и с отрязването на достъпа до Къщата за гости, сериозно са засегнати интересите на собственика на имота Милен Миланов. Той е обжалвал решението на ОбС-Самоков пред компетентните институции, изтъквайки че не знае как теренът, който е път от 100 г., е бил продаден като земеделска земя. Миланов е посочил още, че има необходимата документация за построяването на къщата, че цялата инфраструктура – ток, вода, канал минава от там, че сам е асфалтирал пътя и лично го поддържа.

Началото на вайкането и тюхкането „Кой, Как, Защо“ постави констатацията на инж. Петър Георгиев, че в Общински съвет Самоков гласуват като папагали.

Съветник Георгиев поясни: „Поднасят ни се докладни за продажба на имоти само с идентификатори, без да знаем за какво точно става въпрос. Доверяваме се на кмета и сега се оказва, че сме се съгласили да се продаде път, с което се реже достъпът до къща за гости в село Белчин.”

„Все говорим за инвестиции в града, по селата, а сме взели такова спорно решение. Може би кметът Владимир Георгиев е бил подведен от администрацията, но е факт, че докладната е внесена и ние сме я гласували. И така сме одобрили продажбата на 273кв.м по 3,93лв за кв. м. Имам съмнения, че тук става въпрос и за междуличностни отношения, в които неволно сме били замесени. Не мога да се начудя как е възможно да продаваме път и да ограничаваме достъпа до имота на човека? А той има разрешителни за водопровод, канализация. И много ли е спечелила общината от тази продажба? За мен тази продажба в Белчин е беззаконие. Нямам обяснение как сме взели това решение. Притеснява ме фактът, че някои служители на общината подвеждат кмета, а съответно и нас, което не е О.К. Ние не сме в състояние да знаем всеки идентификатор път ли е или земеделска земя.”, допълни инж. Георгиев.

В отговор кметът Владимир Георгиев заяви, че проверява подробно случая, по който е имало питания и от общинския съветник Емил Кривошиев на заседанието на комисията по Устройство на територията и се оправда с думите: „Това нещо ми е убягнало и въобще не знаех за какво става на въпрос. Човекът е пуснал жалба, към нея е приложил документи, снимков материал, от който е видно, че в действителност този имот е асфалтов път. Не трябва да допускаме такива неща. Стартираме проверка как е допуснато. В кадастъра това място, този път, е отразен като земеделска земя, на база това е тръгнала цялата процедура. Не сме знаели, че това е асфалтов път, който, между другото, при разискванията в ТСУ преди години общината е одобрила ПУП. За да се одобри този ПУП, е използван точно този асфалтов път. Смятам, че в общината се е знаело, че там има асфалтов път. Същевременно в кадастралната карта, освен че е отбелязано, че това е земеделска земя, а не асфалтов път, достъпът до този имот е даден отстрани на други имоти, които сега са вече на един собственик. Вероятно става въпрос за лични разправии. От правна гледна точка търгът и продажбата са изрядни.”

В полемиката се включи и председателят на постоянната комисия „Устройство на територията и екологията“ Емил Кривошиев. „Става въпрос за дрязги между двама собственици. Имотът, където е къщата, е на човека, купил пътя. Той е дал разрешение на племенника си да строи в парцела. После се купуват от държавата двата имота отляво и отдясно. В тръжната процедура има доста нарушения. Не са вписани актове. Според мен решението за продажбата на пътя трябва да бъде отменено. Няма как да се построи къща, да се правят инвестиции на място и да няма достъп до сградата, и да се минава през ливади.”, заяви Кривошиев.

От цялата тупурдия въобще не стана ясно „Кой, Как, Защо“ е сгафил. Но в резултат на продажбата, въпреки направените инвестиции, включително по поддръжката на въпросния път, собственикът на имота не може да използва къщата си за гости и да упражнява бизнеса си. Вероятно и този път грешката на управляващите ще я платят управляваните.