СамокоВест

Започна седмицата за превенция на детската безопасност на пътя

Споделете ни в

kat policia policeСедмицата от 7 до 13 септември е обявена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.
През периода на територията на 12- те районни полицейски управления в Софийска област ще бъдат проведени ежедневни полицейски операции, проверки за установяване на малолетни и непълнолетни лица в питейни и увеселителни заведения, контрол на търговските обекти в близост до учебните и детски заведения за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни.
Инспекторите „Пътен контрол“ и „Детска педагогическа стая“ ще изнесат беседи и уроци на тема пътна безопасност с възпитаниците на детските градини и училищата; ще се излъчват образователни филми; предвидени са също така викторини и образователни игри с най- малките.
В началото на новата учебна година районните полицейски управления са предприели комплекс от превантивни и организационни мерки.
Проведени са срещи с кметовете на общините на обслужваната територия, на които са набелязани конкретни мерки за недопускане на нарушения на обществения ред през първия учебен ден. Срещи са проведени и с училищните ръководства, с които са съгласувани съвместните мерки за безопасност в районите на учебните заведения; обсъдени са пропускателният режим, начините на охрана и са уточнени начините за бърза връзка между тях, охранителните фирми и районните управления.
Изготвени са планове за работа на нарядите в районите на училищата, съобразени с времето на придвижване на учениците, както и засилено полицейско присъствие в уязвимите зони.
Извършени са проверки за състоянието на пътната маркировка и пешеходните пътеки, сигнализацията с пътни знаци, уличното осветление в районите около училищата и детските градини, предпазните огради на учебните заведения, като за констатираните нередности са изготвени съответните сигнални писма и дадени предписания за изпълнение.
В първия учебен ден акцентът ще е поставен върху обезпечаването с полицейски сили на пешеходните пътеки и кръстовищата в районите около учебните заведения в областта. С цел осъществяването на превантивен контрол същите са включени в маршрутите на автопатрулите.