СамокоВест

Екопътека към 7-те Рилски езера за 2,5 млн. лв. се руши. Директорът на НП “Рила“ подозира саботаж

Споделете ни в

Една от екопътеките към Седемте рилски езера, които започнаха да се поставят по европейски проект миналата година, се руши още преди да е завършена официално. За проекта бяха похарчени около 2,5 млн. лв. За това алармира директорът на Национален парк „Рила“, Красимир Андонов.

„Камъните са извадени от недобронамерени хора от леглата и са преместени на други места. Ясно се вижда, че всичко това е направено от човек, а не от топенето на снеговете, например“, посочи той. По негови думи причина е, че една част от хората не харесват изграждането на екопътеки в района, за да пречат на изпълнението на проекта, който има за цел да ограничи човешкото влияние върху природата.  

Директорът на НП „Рила“ е категоричен, че пътеките се използват по предназначение от една не малка част от хората, като основния туристопоток преминава именно през тях.

„Вече виждаме възстановяване на тревните площи около тях, които преди това ги нямаше, тъй като туристите преминаваха именно от там и унищожаваха тревата. Вече са счупени и парапетите. Преди известно време, за да се саботира проекта беше създадена фейсбук група с агитация против изграждането на тези екопътеки. Имаше провокация към всеки , който отиде на Рилските езера да извади по един камък или да счупи по един парапет“, изрази възмущението си Андонов.

„Три дървени мостчета, които бяха изградени на мочурливи места, също бяха унищожени. Нашият апел е тези прояви да спрат и туристите да пазят природата“, призовават от НП „Рила“

След като проектът бъде завършен, от НП „Рила“ ще направят всичко възможно с табели да насочат целия туристически поток към екопътеката. По този начин експертите се надяват ерозиралите зони, в които доскоро безразборно се разхождаха хора, да се възстановят.

Цялостното завършване на екопътеката се очаква да стане следващата година, след което започва петгодишен гаранционен срок на съоръжението.