СамокоВест

Драстично увеличение на такса смет за селата гласуваха самоковските общинари. Никой не попита кой и как контролира разходите на БКС!

Споделете ни в

Предновогодишно самоковските общински съветници завишиха драстично такса смет в повечето от населените места в общината. Никой от избраниците ни не попита как кметската власт контролира разходите на абонираната за дейността фирма БКС-Самоков. Вместо да потърсят възможности в ефективното разходване на средствата, управниците ни избраха лесния път – да натоварят с допълнителни тежести гражданите, които и без това изнемогват в условията на криза.

Размерът на налога за 2022 година в различните населени места става:

– За  имоти на физически лица в селата (без с. Говедарци, с. Широки дол, с. Райово, с. Радуил) – 12 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Така жителите на Марица, Бели Искър, Драгушиново, Доспей ,Продановци , Белчин , Ковачевци , Мала църква , Алино , Ярлово  ,Маджаре , Поповяне , Злокучене , Рельово , Клисура , Горни Окол , Долни Окол , Шипочане , Гуцал, Ново село ще плащат  такса смет в размер на 12 промила върху данъчната оценка на имота , от които 5 на хиляда – сметосъбиране и сметоизвозване,  3 на хиляда – за обезвреждането на битовите отпадъци в депа или други съоръжения и 4 на хиляда – за чистотата на териториите за обществено ползване.

– За  имоти на физически лица в с. Широки дол, с. Радуил и с. Райово – 9 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот

– За  имоти на физически лица в село Говедарци- 7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

– Освобождават се от такса битови отпадъци имотите, находящи се в с. Лисец и с. Яребковица.

– За имоти, разположени в индустриална зона „Червената земя“, землище на с. Драгушиново – 20 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

  – За жилищни имоти на физически лица в к.к. Боровец- 8 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

– За нежилищни имоти на физически лица в к.к. Боровец- 10 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

– За жилищни и нежилищни имоти на физически лица във вилните зони и селищните образувания – 20 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот

– За град Самоков се запазва тазгодишния размер на такса битови отпадъци, съответно:  за имоти на физически лица и жилищни имоти на юридически лица в първа зона – 2.3 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот,  за втора зона – 2,8 промила, за трета и четвърта зона – 3,7 на хиляда върху данъчната оценка на имота.