СамокоВест

Днес КАТ ще следи за предимството на пешеходците. Какво се случва по улица „Преспа“ в Самоков?

Споделете ни в

КАТ стартира нова акция от днес. Пътните полицаи ще следят за предимството на пешеходците и неправилно пресичане. Засиленото полицейско присъствие около пешеходните пътеки ще бъде в цялата страна. С акцията ще бъде дадено начало на Седмицата на пътната безопасност, обявиха от МВР.

В тази връзка отново настояваме кметът Владимир Георгиев да предприеме адекватни и успешни мерки за осигуряване безопасността на пешеходците по улица „Преспа“.

Както многократно сме сигнализирали улицата е една от най-натоварените пътни артерии в града. Минава през най-гъсто населения квартал – „Самоково“. Дължината ѝ от кръстовището на болницата до ул. „Вардар“ е поне няколко километра. След ул. „Вардар“ продължава до „Самел 90“, което е още няколко километра, без адекватна пътна маркировка, която да осигурява безопасността на пешеходците.

В края на месец юни от Общинска администрация обявиха, че е готов е и одобрен Генерален план за организацията на движението в Самоковска община. Съгласно него се предвижда да се поставят „легнали полицаи” на пешеходната пътека на бул. „Искър” срещу механа „При Соте”, на ул. „Христо Ботев” при кръстовището ѝ с ул. „Смирненски”, на ул. „Преспа” срещу магазин ЦБА, две на ул. „Отец Паисий” на кръстовищата с „Македония” и с „Иван Йончев” – срещу Гимназията по туризъм и на ул. „Ястребец” – срещу Техникума.

Но поставянето на „легнал полицай“ на улица „Преспа“, срещу магазина на ЦБА, така и не се случва, независимо, че хилядите пешеходци ежедневно пресичат улицата, за да преминат по „Червения мост“. Огромна част от тях са деца, които живеят в квартала и пресичат, за да отидат и да се върнат от училище.

В обявлението на Общинска администрация се сочи още, че в актуализацията на плана детайлно е посочено знаковото стопанство, необходимо за всяка улица. Определят се и улиците с еднопосочно движение, като освен съществуващите се препоръчва улиците да се направят еднопосочни и там, където има възможност.

Доколко кметът Владимир Георгиев си е свършил работата нека всеки сам да прецени. Особено най-потърпевшите от безхаберието на управниците ни – живущите в кв. „Самоково“, които са почти половината от цялото население на града.