СамокоВест

Десетият юбилеен Фестивал на старата градска песен-Самоков се проведе в романтична атмосфера от началото на миналия век

Споделете ни в

Десетото юбилейно издание на Фестивал на старата градска песен-Самоков се проведе в романтичната атмосфера на живота от началото на миналия век. Пред сградата на Читалище – паметник „Отец Паисий” бе пресъздадена автентична градска среда. Луксозен файтон, младежи в красиви костюми и рокли, характерни за времето, музиката, звучала в онези дни и пресъздадена от музиканти към школата на Читалището, улични художници и фотографи предложиха на зрителите емоционална разходка из Самоков, един век назад.

Ралица Стоянова и Димона Савчова облечени в ретро костюми от времето на стила Арт Деко, бяха водещи на събитието. Те поканиха всички да присъстват на фестивала и да се насладят на хубавата музика.

Официалното откриване бе на сцената на Читалището, където декорът също бе подходящо подбран за темата – градска среда от началото на ХХ век.

Националният фестивал за стара градска песен е с конкурсен характер. Тази година в него участват състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Председател на журито е Станислав Почекански – преподавател в НМУ „Любомир Пипков“, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и членове Георги Андреев – композитор, диригент и директор на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Димчо Тосков – дългогодишен преподавател по акордеон и китара в Детска музикална школа „Васил Стоин“, аранжор и ръководител на любителски състави в Самоков.

Богатата програма продължи с прожекция на филма „20 години „Лунни лъчи“ и концерт на състава „Лунни лъчи“ с художествен ръководител Цветан Ангелов.

Конкурсът приключи с награждаване на отличените изпълнители в различните категории.