СамокоВест

Ден на Народните будители. Учениците от 3-ти „б“ клас на НУ „Станислав Доспевски“ организираха онлайн честване на празника

Споделете ни в

Днес ние – българите, честваме Деня на Народните будители. Този ден ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

За пръв път неофициално Денят на народните будители 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Дотогава, на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски (по стар стил).

Всепризнат патрон на българското будителство Свети Йоан Рилски е почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество.

От 1 ноември 1923 г., с указ на цар Борис III, е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. В Прокламацията на Деня е написано: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни“

На днешния ден учениците от 3-ти „б“ клас на НУ „Станислав Доспевски“ организираха онлайн честване на празника. Със своята изява те отправиха поздрав към учителките си Юлия Конакчийска и Албена Манолова. „Вашите ученици сме решили да Ви приветстваме с беседа за живота на някои от Народните будители. Нека е честит Вашия празник като наши будители“, се казва в обръщението им към любимите учителки. Всеки от участниците бе избрал своя будител, за който да пише и да сподели със съучениците си неговото житие и дело.

В работите на децата оживяха постиженията на Кирил и Методий, Иван Вазов, Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Левски, Ботев,  Любен Каравелов, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Алеко Константинов, цар Симеон Велики, Константин Фотинов, Найден Геров, Константин Априлов и др. Оживяха тяхната жертва и отдаденост на Род и Родина, за да я има България и да пребъде.