СамокоВест

Демографската криза в Община Самоков се задълбочава. Приеха маломерните паралелки – в Говедарци учениците не надхвърлят 9 в клас!

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев внесе докладна в Общинския съвет за утвърждаване на маломерни паралелки в училищата на територията на Община-Самоков за учебната 2023/2024 година. На основание докладната, съветниците приеха решение, с което разрешават маломерни паралелки в училищата както следва:

1.1.  СУ „Никола Велчев”- Самоков – 1 маломерна паралелка X клас – 13 ученици

1.2. ОУ „Христо Максимов” – Самоков – 1 маломерна паралелка IV клас – 12 ученици

1.3.  ОУ „Димчо Дебелянов” – с. Говедарци – 7 маломерни паралелки

 I клас  1 паралелка – 6 ученици

 II клас 1 паралелка – 6 ученици

 III клас 1 паралелка – 7 ученици

 IV клас 1 паралелка – 9 ученици

 V клас 1 паралелка –  8 ученици

 VI клас 1 паралелка – 9 ученици

 VII клас: 1 паралелка – 9 ученици

1.4. СУ „Отец Паисий”- Самоков

XI клас 1 паралелка – 6 ученици

XII клас 1 паралелка – 4 ученици

Във връзка с организацията на учебния процес през 2023/2024 година общинарите приеха още решенията:

– В училищe ОУ „Димчо Дебелянов” – с. Говедарци при изготвяне на Бюджет 2024 на Община Самоков да се предвидят допълнителни финансови средства извън определените по единни разходни стандарти за 2023 година, съобразно изискванията на съответните подзаконови нормативни актове, произтичащи от Закона за предучилищното и училищното образование.

– Общински съвет – Самоков предлага на Министерството  на образованието и науката част от Детска градина „Самоково“ – филиал в село Говедарци, община Самоков, да бъде включена в списъка на защитените детски градини за учебната 2023/2024 година. Възлага на Кмета на община Самоков  да внесе  мотивирано предложение   в Министерство на образованието и науката  в изискуемия  срок.  

– Общински съвет – Самоков:

1. Разкрива една група в детска градина „Детелина“ и увеличава общата численост на персонала от 34 на 37, в това число с две щатни бройки за учители и една щатна бройка помощник-възпитател.

2. Разкрива една група в детска градина „Самоково“, филиал село Говедарци.

3. Увеличава общата численост на персонала в детска градина „Звънче“ от 39 на 40, в това число една щатна бройка педагог в яслена група.