СамокоВест

Група самоковски родолюбци се преклониха на гроба на ген. Тодор Кантарджиев

Споделете ни в


Група самоковци, с памет за подвизите на именития наш съгражданин ген. Тодор Кантарджиев, се преклониха на гроба му. Видният български военачалник и пълководец и съпругата му Калина Кантарджиева почиват на Софийските централни гробища.

Както многократно сме писали, ген. Кантарджиев е пренебрегван десетилетия наред от комунистическата власт заради победата му над руските войски при освобождението на Добруджа. А генерал Тодор Кантарджиев многократно е засвидетелствал и изявявал своята обич към родното си място. В предговора към книгата си за Чакър войвода генералът пише –  „С написването и отпечатването на високопоучителните, човеколюбиви и храбри дела на всеспособния ми съгражданин Чакър-войвода изпълних дълга си, като любящ родния си град Самоков“. Но и до днес той не намира своето достойно място в него. Нито знак на родната му къща. Нито улица на негово име. Нито памет за забележителния воин и творец ген. Тодор Кантарджиев. Може би истинската причина за безпаметието на управляващите ни е, че самоковска община, почти без прекъсване, 75 години се управлява от същата тази Българската комунистическа партия, преименувала се на социалистическа.

Родолюбивите самоковци сведоха глави в почит и памет и положиха цветя на гроба му.

Съгражданите ни бяха част от групата родолюбци, които се събраха на гроба на героя на Добруджа – ген. Иван Колев, в Софийските централни гробища. По традиция възпоменанието се организира от „Сите Българи“ всяка година на 29 юли, деня в който патриотът издъхва във виенска болница през 1917 година. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Свещеник отслужи заупокойна литургия в памет на българския войн. А министърът на отбраната Красимир Каракачанов изпрати лично венец в знак на признателност към войнския му подвиг.

Сред присъстващите беше един от най-добрите познавачи на делото и живота на Иван Колев – историкът Янко Гочев, както и издателят Никола Григоров, собственик на издателството, публикувал най-много изследвания за добруджанския герой.

Свещен завет за поколенията ще останат думите на пълководеца ген. Колев: „Кавалеристи, и Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят казаците в нашата Добруджа! Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който  пречи на обединението на България“.