СамокоВест

Господарите с нов репортаж за морето от боклуци: Ромите в махалата в Самоков недоволни от сметището

Споделете ни в

Господарите на ефира отново взеха на прицел боклуците в община Самоков. След репортажите „Самоков се превръща в море от отпадъци“ и „Общинарите в Самоков се покриха от екипа ни по темата с морето от отпадъци“, които Самоковест отрази, Господарите излъчиха два нови епизода на сагата. В единия от тях камерата изправи лице в лице кмета на общината Владимир Георгиев и бившия депутат Александър Методиев – Бат Сали пред безпощадните въпроси на репортера Дани Йорданов.

Още в началото на разговора Йорданов призова да се отнасят по проблема с отговорност, а не с лековата усмивка и с такова дебелокожие, каквито понякога политиците демонстрират. Откликнаха ли присъстващите всеки може да прецени сам като изгледа видеозаписа.

Репортерът подчерта, че след тяхната намеса, а и предизборно, част от боклуците в района на ромската махала са изчистени, НО морето от отпадъци си остава. Защо се допуска това и какъв е контролът, попита той. Кметът бе категоричен – нямаме достатъчно хора за контрол. Отговорът изуми журналиста, при бюджет на Община Самоков от над 35 млн. лв. годишно. Как така при бюджет от 35 млн. лв. не можеш да се справиш с едни незаконни сметища, възкликна риторично той.

Кметът оспори становището на репортера, че почистването е свързано с предстоящите избори, като посочи, че всяка година, включително миналата, районът е почистван. Проблемът, според кмета Георгиев е, че теренът е извън града и много трудно може да се охранява. Много трудно било и да хванат нарушителите на място, на което Дани Йорданов веднага контрира, че той за 15 минути на сметището е хванал нарушител, изхвърлил чувал с боклук. „И ние хващаме, но това не решава проблема“, изтъкна кметът, което провокира репортера на Господарите да попита:“ Нали знаете как постъпват  в другите държави, когато човекът не може да свърши работата, за която е избран – подава си оставката“. И допълни – Вие имате ли морална реакция. Според личната му оценка, кметът Георгиев, имал морална реакция. „Винаги реагираме и действаме по какъвто начин намериме“, заяви той. А дали е успешен начинът, по който реагира кметската ни управа, отговора дават десетките диви сметища в общината и тоновете родни и чужди боклуци, които задръстват реките на България.

Според Дани Йорданов, проблемът идва и от това, че става въпрос за ромската махала, защото техните гласове винаги играят за политиците. Той уточни, че според всеобщото мнение, ромските гласове играят съществена роля за нашите политици, включително депутати, които сега са общински съветници като Бат Сали. Александър Методиев оспори твърдението, като призова журналиста да види какви са резултатите от изборите в общината. В полемиката се включи и кмета Георгиев, който поиска да знае за какво е репортажът – за сметищата или за ромските гласове при избори. „Това всичко е свързано за съжаление“, изтъкна репортерът и разшири обхвата на проблема с отпадъците с боклуците край реките – които доведоха до екологичния апокалипсис по река Искър при Своге и по река Струма. „Както виждате ние вземаме някакви мерки и при нас това не се случва“, контрира кмета Георгиев. „Някаквите“ мерки провокираха Дани Йорданов да попита защо Самоков, който е един прекрасен град, с прекрасна природа е превърнат в бунище, заради ниския контрол. Кметът категорично се противопостави хора, които не живеят в града, да му дават характеристики. Репортерът обобщи – проблемът има два елемента – контрол и съзнание. „Не спираме да отбелязваме, че изключително важно е съзнанието на гражданите, но къде е вашия контрол, някак си прекалено спокоен ми се виждате, сякаш всичко това е част от обстановката, нещо нормално“, заключи той. И допълни: „Все едно не ви пука!“. Кметът Георгиев излезе в своя защита с аргумента – „Хората, които са ме избрали са преценили, че ми пука“. В отговор Дани Йорданов посочи, че имат подписка срещу боклуците от 1 500 човека, които също са показали, че им пука и които казват че не си върши работата. Но, според кмета и част от хората, които са се подписали, са го подкрепил на изборите. На заключението на журналиста, че сега му вадят жълт картон, кметът запази доброто си разположение на духа, че с тази работа винаги се вадят жълти картони.

Дани Йорданов попита Бат Сали как мисли – имат ли нещо общо боклуците в ромската махала с изборите, като изтъкна, че той е специалист по темата. Александър Методиев отказа да отговори и приключи от своя страна разговора с думите – „Мога само да ви благодаря и да ни оставите да работим“.

Екипът на Господарите се раздели със  самоковските общинари с надеждата, че лековатите им усмивки и леките разговори, които са водили, няма да доведат до резултатите с реките Искър и Струма. „Надявам се да си свършите работата. Това чакат от вас хората“, изтъкна в ефир Йорданов. „Добре, че дойдохте да ни го кажете“, иронизира го кметът. „Добре че сме ние и такива като нас, за да се ръчкаме в тези теми, защото щяхте да си правите каквото си искате. Винаги това правите, защото 4 години колите и бесите. Това правите вие политиците, когато ви изберат за кметове и няма значение от коя партия сте. Изобщо не говорим за партия“, не му остана длъжен журналистът, като допълни – „И на тази маса сте рамо до рамо с политическия си опонент“.

Дани Йорданов предложи на Бат Сали да направи репортаж с него около изборите за това как се купуват ромски гласове. Екипът на Господари на ефира си тръгна от срещата си с кмета на община Самоков и представителите на Общинския съвет с пожеланието управляващите да подхождат сериозно към проблемите и да си вършат работата.

На разговора присъства и Емил Кривошиев, като представител на комисията към Общинския съвет, който изтъкна какво реално е направено. „Срещу ромската махала, в коритото на реката  имаше страшно много боклуци, които това лято с много усилия изчистихме. В момента в ромската махала всеки вторник влиза сметосъбирачка, която събира поне една трета от отпадъците“, посочи Кривошиев.

Напомняме, че през месец май 2012 година в bTV Репортерите бяха показани ужасяващи кадри от бунището в местността „Рашид бегов чифлик” край Самоков. Излъченият филм „Чиста вода“ на Венелин Петков разкриваше мащабите на екологичната катастрофа, случваща се на метри от река Искър. По проблема главна роля се присъждаше на Емил Кривошиев – Кремвишо, като шеф на БКС – Самоков. Но, вместо да му потърсят отговорност, тогавашните общински съветници със свое решение определиха местността „Рашид бегов чифлик” като терен за строителни отпадъци. Така бе дадена възможност на Кривошиев да замете боклука под килима в прав и в преносен смисъл.

Припомняме случая, за да стане ясно, че проблемите с моретата от боклуци в община Самоков не се решават от десетилетия насам. Напротив задълбочават се все повече и повече!

Видеото можете да гледате ТУК.