СамокоВест

Глоби за събралите се в църквата в ромската махала на Самоков вместо превантивни мерки

Споделете ни в

Прокуратурата в Самоков образува досъдебно производство след литургията, която събра повече от 100 души на Цветница в Протестантската църква в ромската махала на града. Основанието – нарушение на изискванията за събиране на много хора при извънредно положение.

Според представители на църквата, всички изисквания за безопасност са били спазени – присъстващите са били с маски и на отстояние един от друг.

На организаторите, по закон, може да се търси наказателна отговорност, която предвижда до 5 години затвор и глоба до 50 000 лв. А санкцията за присъстващите е глоба от 300 до 1 000 лв. До момента са наложени 48 глоби. Изясняват се и останалите участници, които следва да бъдат разпитани.

Основният  проблем обаче е – защо не са взети превантивни мерки, за да не се стигне до такова събиране на множество хора. Още повече, че единствено превенцията би имала реален принос за ограничаване риска от разпространение на коронавируса.  Денят, часът и мястото бяха предварително известни. Защо контролните органи не предотвратиха нарушаването на мерките за борба с пандемията, наложени със заповед на Министъра на здравеопазването. По принцип всяка санкция има преди всичко превантивна и възпитателна цел. Не коментираме очакваните финансови реалности на наказанието. Фактът, че по всяка вероятност ще клонят към 0 в случая няма никакво значение. От огромно значение за обществото обаче е – до какъв риск от разпространение на Ковид19 води непредотвратеното нарушаване на мерките за безопасност от страна на над 100 души.