СамокоВест

Главният прокурор възложи проверка на язовирите в страната. Специално внимание се обръща на яз. Бели Искър

Споделете ни в


Проверката ще бъде извършена от Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно. Тя следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите.

Указано е след извършване на проверката да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от проверяваните язовири, съобщиха от прокуратурата.

В случай че в хода на проверката се съберат данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от проверката ще бъдат изпратени на съответните компетентни прокуратури за вземане на отношение.

С особено внимание ще бъде следен яз. „Бели Искър“. Отдел „Надзор за законност“ при Върховната административна прокуратура прави специална проверка на съоръжението дали се спазват разпоредбите на Закона за водите.

„Бели Искър“ е един от най-старите язовири у нас, той осигурява 20% от водата на София. Освен това служи за допълващ обем на основния водоизточник на столицата – „Искър“. От години специалисти алармират за лошото състояние на язовира и настояват за спешен ремонт. „Бели Искър“ бе включен в най-критичния списък на язовирите нуждаещи се от спешен ремонт, но до момента не са предприети никакви действия в тази насока. Самоковци се страхуват, че стената може да поддаде, особено след земетресението в навечерието на Нова година, с епицентър в непосредствена близост до Самоков.

В същото време Районната прокуратура в Самоков разследва незаконно отклоняване на вода от Палакарийския канал. Каналът е построен заедно с язовир „Студена” за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е около 100 литра за секунда. При извършената проверка е констатирано, че от 2008-а г. до 14-и януари 2020-а в местността „Кокалов егрек“, над село Ярлово, община Самоков, чрез повреждане на бетонова тръба с диаметър 800 мм, били създадени условия за незаконно отклоняване на вода. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление.  Наказанието, което предвижда законът, е лишаване от свобода до пет години и глоба до двадесет хиляди лева.