СамокоВест

Георги Даскалов: 9 август. Превратът

Споделете ни в

Навършват се 134 години от преврата на 9 август 1886 срещу първия владетел на Третата българска държава – княз Александър Батенберг.

Понеже напоследък ме засипват с аналогии за Априлското въстание –  и аз имам аналогии.

Превратът на 9 август е организиран от б ъ л г а р с к и офицери русофили (а и политици) по нареждане от Русия, която не може да преглътне Съединението.

Метежниците не си играят да организират протести и да правят барикади, щото имат пушки и принуждават княза да напусне България.

Организаторите на преврата нямат ясни планове за следващите си стъпки, пише в един коментар за онова време.

Симеон Радев е описал събитията хубаво.

Това е първият път в новата българска история, когато българи се изправят срещу българи по заповед от Москва (тогава от Петербург).

Батенберг напуска България, макар да не се осъществява замисълът на метежниците да го закарат дар на императора в Петербург и макар след няколко дни да се връща в България, е принуден окончателно да абдикира – 26 август 1886.

Следват регентско управление и русофилски бунтове на следващата година, потушени безмилостно от Стефан Стамболов.

Разстреляни край Русе са майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, капитан Георги Зеленогоров, подпоручик Кожухарски, подпоручик Димо Тръмбешки, подпоручик Енчев, подпоручик Божински и двама граждани – Тома Кърджиев и Александър Цветков, а в сражения е убит подполковник Димитър Филов, баща на бъдещия министър-председател и регент на България Богдан Филов.

Българи убиват българи по заповед на Москва – и това се повтаря няколко пъти през следващия век.

И още по-лошо – правят се систематични опити да бъде смачкан духът на нацията.

Та по-полека с аналогиите.

Хлъзгава работа са.

Публикувано на фейсбук страницата на Георги Даскалов