СамокоВест

В Храма на Музите бликна първият ручей от Златния извор на Мария Йончева

Споделете ни в

Людмила Цветкова

След двегодишен къртовски труд на екипа на Историческия музей в Самоков, част от краеведското наследство на нашата именита съгражданка Мария Йончева и нейните предци, излезе от прашните стари ракли и се разположи в прекрасна книга. За сътворителите на тази книга, за наследниците на рода Йончеви и за самоковските граждани това е събитие значимо, съпоставимо с родовата памет на всеки от нас. Значимо стана и събитието, в което се превърна представянето на книгата пред публика на 18 май – съвсем не случайно – в Международния ден на музеите.

В своето кратко приветствено слово, директорът на Музея, археологът Веселин Хаджиангелов, определи музеите като основен инструмент, чрез който се представя човешката културна дейност, а всеки един експонат носи свое собствено послание, съдържащо памет и идентичност. Част от работата на музейните служители, в това число и на нашия музей, е обобщаването на тези културни артефакти в специализирани книжни издания, чиято основна цел е цялостно представяне и съхранение за поколенията. Известно е на нашите съграждани, че в тази посока самоковските музейни специалисти от години представят свои книги, свързани с историческото и културно наследство на града и околностите. „Венец на чувството за историчност  на няколко поколения”, както те самите определят най-новото си издание „Златен извор”, наистина е забележителен издателски факт – като обем страници, като труд на съставителите, като качество на книжното тяло, но най-вече като сърцатост и всеотдайност на първосъставителката на този свръх богат архив – „ученият, краеведът, най-големият събирач на самоковска история, приятел на музея”, а чрез резултатът от труда си, косвено, и приятел на целия град – най-достойната Мария Йончева.

След нейната кончина, племенникът Христо Зафиров Йончев дарява целия и́ архив на музея в Самоков. Това е и началото на един наистина неоценим труд, за да бъдат описани, подредени и дигитализирани хилядите снимки, статии, родословия, бележки. Всичко това роди терминът „музей в музея”. По този начин екипът, работил по наследството на Мария Йончева, определи значимостта на дарението и всеобхватното събираческо творчество на авторката. За две години те успяха да свършат всичко това и да го представят в книга. В 312 страници са събрани статии и непубликувани изследвания, свързани със седем самоковски рода. Родът Смрикарови, откъдето произхожда фамилията на майката на Мария – Ксенофонтови, а също и известните самоковски фотографи Карастоянови, до днес и още 34 други самоковски фамилии. Родът Деянови-Хаджитоневи, наброяващ днес 52 фамилии. Хаджигюрови – родът на поп Мано и Зографите, достигнал 46 фамилии. Чорбаджи Костови със 76 фамилии-наследници, Чичанови – спомнете си опълченеца Иван Чичанов и Хаджипенови, разпрострели се във времето съответно в 16 и 26 съвременни фамилии. И накрая – родът Йончеви, днес с 25 фамилии, от който род е бащата на Мария – известният български художник и основател на музея Христо Йончев-Крискарец.

Всичко това е илюстрирано с 312 фотоса на документи, семейни реликви и главно снимки, събирани от Мария и нейните предци повече от век. И, ако книгата носи името „Златен извор”, то съдържанието и́ е безценно. Това е мнението на Невена Митрева, Любомир Николов, Славейко Докузов, Мариана Радовска, Десислава Каназирова – екипът обработвал безценния архив на Мария Йончева. Заслуга към изданието има и общинската библиотека в лицето на Мирослава Мирчева, описала всички публикации от и за краеведката през годините.

„Надяваме се, че днес, там където е, лицето на Мария сияе. Ние изпълнихме своя морален ангажимент към нашата именита съгражданка. Нека е благословена и да е вечна паметта и́”, завърши краткото представяне на книгата Веселин Хаджиангелов.

„Златен извор” е книга, предназначена за широк кръг читатели. Заедно с наскоро излязлата, също луксозно издание, книга на Христо Семерджиев „Самоков и околността му” са две книжни съкровища, които всяко самоковско семейство трябва да има в библиотеките си. За памет и гордост на децата и внуците ни.

Архивът на Мария Йончева далеч не е това, което е побрала книгата. Бъдещето на този архив е в ръцете на сърцатите музейни специалисти, но и на общинското ръководство, които отделиха от бюджета част от средствата за издаването и́. Надеждата ни е, че в близко бъдеще ще видим втори и трети Златен извор, докато цялото съкровище на Мария достигне до хората на Самоков. Похвално е решението на ръководството на музея, книгата, чиято стойност е далеч по-висока, да се продава срещу 40 лева. Това е жест към самоковските граждани, а същевременно и поклон към труда на Мария Йончева, която създаде този архив абсолютно безкористно.

На добър час на книгата и на всички предстоящи музейни дела!