СамокоВест

В Самоков броят на злоупотребите с фалшиви решения на ТЕЛК достигна 34

Споделете ни в

Близо половин милион лева са източени с фалшиви ТЕЛК решения под формата на социални помощи, научи bTV. Досега доказаните щети за държавата са 250 хиляди лева, но разследващите са открили още злоупотреби. Схемата действала последната година в Самоков и Долна баня. Първоначално са установени 7 случая. Продължаващата проверка на документите разкрива общо 34 фалшиви решения на ТЕЛК и незаслужено получени социални помощи. Схемата, по която са източени средствата от бюджета е следната: социално слаби семейства подават молби в дирекция „Социално подпомагане” за помощи. Прилагат и решение на ТЕЛК, според което детето им е с трайно увреждане. Диагнозата – астма с преобладаващ алергичен компонент. Така само за няколко месеца се оказва, че 34 деца са развили астма. Установено е, че децата не са вписани нито в картотеките на болницата, нито пък имената им фигурират в папките на ТЕЛК. На базата на фалшификатите, социалните отпускат помощи. Родителите получават еднократно между 5000 и 6300 лева за минал период и ежемесечна помощ в размер на 260 лева. Една от облагодетелствалите се от схемата е Росица. А източникът й на доходи – синът й Борислав. За измамата признава и Стоянка. Дъщеря й Катя е напълно здрава, но е подпомогнала семейния бюджет с псевдозаболяването. Според двете майки в измамата участва посредник, който уредил всички нужни фалшификати, за което и прибрал солидна комисионна. Росица твърди, че от първоначалната сума на нея е дал 2 000 лева, а останалите до 6 000 – 6 300 лв. е прибрал за себе си. Семействата обаче редовно получават месечни помощи от 260 лв.

На този етап от дирекция „Социално подпомагане”-Самоков, отпуснало помощите, не могат да спрат изплащането на сумите за уж болните деца, тъй като недействителността на решенията на ТЕЛК не е установена по надлежния ред, така че дирекцията няма правно основание да спре плащанията.

 

5 thoughts on “В Самоков броят на злоупотребите с фалшиви решения на ТЕЛК достигна 34

  1. И какво от това.Ако на някоя баба бяха превели 50-100 лв.отгоре щяха да се изсипят всички институции да я смажат и да върне парите.За миризливците от малцинствата няма проблем.Жалкото в случая е че началника на „Социално подпомагане“ видите ли не бил сигурен че ТЕЛК-а е фалшив.Циганката си каза по национална телевизия как го е взела,но той не есигурен…..Абе Абсурдистан баце.Едва ли нещо ще се промени.И те така.

  2. Дано накажат и лекарите, защото на майка ми отказаха пенсия с мотив, че изследванията не са нейните, а тя има вроден дефект на сърцето. След няколко дни пенсионираха една моя комшийка, която е здрава като вол!!!

    1. надя ти май четеш между редовете….
      Къде видя ,че лекарите са виновни????
      Пише ,че в картотеките на ТЕЛК-а няма нищо упоменато за тези лица !!!!

      1. Благодаря за уточнението! В този случай наистина лекари не са замесени, но публична тайна са схемите за пениониране на здрави хора! Дано и на това обърнат внимание съответните органи!

  3. бравооооооо!лансирайте циганите!после ще съжалявате……

Comments are closed.