СамокоВест

В България и в Израел се простиха с жертвите на терористичния акт

Споделете ни в

Днес в Израел бе погребението на петимата загинали израелски граждани при атентата в Бургас. Телата на убитите в самоубийствения атентат пристигнаха тази нощ на аерогарата Бен Гурион в Тел Авив. Телата на жертвите бяха посрещнати с военни почести. Петте ковчега, покрити с израелското знаме, бяха свалени от военен самолет, който кацна в 00,30 ч. местно време.

Днес на погребението на загиналия български гражданин в село Юруково, община Якоруда нямаше членове на правителството. Нито един официален представител от София не се поклони пред тленните останки на Мустафа Кьосев и не почете паметта му. Мустафа Кьосев бе само на 36 години. След гибелта му остават вдовица и сираче – 10-годишната им дъщеричка. Здравният министър Десислава Атанасова изпрати съболезнователна телеграма до близките на загиналия. „Престъпленията на терора не познават граници и покосяват по жесток начин човешките съдби независимо от етнос и религия. В този тежък за вас момент моите мисли са с вас и с цялото си сърце и душа се присъединявам към дълбоката ви скръб“, се казва в писмото. Малко по-късно от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че на неприсъствено заседание (с решение „на подпис“) правителството е взело решение на семейството да бъдат изплатени 10 000 лева.

Съдбите на двата народа – българския и израелския, в трагични за цялото човечество времена, са свързани от безпрецедентен акт на човечност и съпричастност. Никога не трябва да се забравя, че българският народ е спасил своите евреи в страшните години на холокоста. В страната ни никога не е имало антисемитски настроения. До началото на 50-те години на 20 век и в Самоков имаше голяма еврейска общност. Отношенията между българи и евреи винаги са били изключително сърдечни, приятелски и толерантни.

Днес, в огромната и за двата народа трагедия, някой сякаш се опитва да прокара разделителна линия. Представителите на властта и не споменават, че в атентата кървава цена плати и България. Централните медии някак между другото, на втори план, съобщават за загиналия шофьор на автобуса. Информацията за жертвите на терористичния акт и за погребението им е насочена изцяло към израелските граждани. Независимо, дали са мишена на терористично нападение или случайна жертва, животът и паметта на загиналите са еднакво безценни. Затова, ако наистина сме Хора, където и да се намираме на планетата Земя, сме длъжни да почетем със съща милост и почит всички жертви и със съща сила и непримиримост да застанем срещу всяко насилие – от най-дребното до най-унищожителното.

„Во блаженном успении вечный покой подаждь Господи, усопшим раби твоим и сотвори им вечную память”

One thought on “В България и в Израел се простиха с жертвите на терористичния акт

  1. Веднага на следващия ден след атентата довтасаха четири натовски кораба в Бургас. Знаем че корабите не са бързи превозни средства. Дали пък не са знаели предварително за атентата.Още не са не промили до толкова мозъците като на американците та ни правят на малоумни Има ли още някой който да не знае че същите изроди който спретнаха грандиозната измама пропагандната сценка наречена 11 септември готвят да взривят бомба в Лондон на олимпийскте игри. Без значение да ли е Ал-кайда или Хизбула и тем подобни те имат едни шефове „ЦРУ“.

Comments are closed.