СамокоВест

Възпитаници на ПТГ „Никола Вапцаров“ проектираха и изградиха съвременна фотоволтаична система в училището

Споделете ни в


Автор Богомил Дончев

Ученици от специалностите „Системно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“, проектираха и изградиха съвременна фотоволтаична система в училището. Системата включва фотоволтаичен панел с мощност 265W/p, контролер за управление, акумулатори и инвертор. Системата се използва за обучение на учениците и експериментиране. В момента тя захранва и видеонаблюдението в сградата. По този начин се цели икономия на електрически ток и използване на природосъобразни източници на енергия. Същевременно спестяваме  средства на училището, които могат да се използват за по-нататъшно развитие на системата.

Планираме есента да добавим още  панели, които ще захранват компютърни зали в училището. В бъдеще ще развием системата и ще захранваме всички  компютърни зали. Фотоволтаичните системи са особено подходящи за училищата, тъй като те се използват предимно в светлата част на денонощието и по този начин отпада нуждата на големи и скъпи акумулатори.

Системата привлече вниманието на много самоковци на изложението „Произведено в Самоков“, където учениците от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“ представиха проекта „Умни къщи“. Той включва освен фотоволтаичната система и система за дистанционно включване на електроуреди през Wi-Fi или интернет, програмируем микрокомпютър за управление, и система за видеонаблюдение, която може да се използва като интелигентна охранителна система. Надяваме се изградената фотоволтаична система да привлече вниманието на повече хора в града и да повиши интереса към използването на зелена енергия.

Богомил Дончев е ученик в 11 клас, специалност „Системно програмиране“,  на ПТГ „Никола Вапцаров“. Носител е на грамота и златен медал за първо място в националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“ с есето „Коледа е, стават чудеса”. Боги бе удостоен със специална награда за есето си „Васил Стоин“ от последователи на именития музиколог. С настоящата статия младият властелин на перото успешно се изявява и като публицист.

Заглавието е на редакцията