СамокоВест

Вицепремиерът Кунева: Необходимо е преструктуриране на органите за борба с корупцията и по-силна връзка между тях

Споделете ни в

meglena kunevaЗам.министър председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси и председател на ДБГ от РБ Меглена Кунева коментира днес доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка.
Вицепремиерът отбеляза, че докладът е обективен и обран. Това не бива да ни успокоява. Догодина това няма да е така, ако не сме предприели резки отчетливи действия,  категорична е Кунева
Сред мерките, които трябва да се предприемат, Кунева очерта
преструктуриране на органите за борба с корупцията и по-силна връзка между тях. Тя обяви, че в близките седмици на Съвета на развитие ще бъде предложен план за борба с корупцията. В него ще бъде заложени идеи за по-добра координация на антикорупционните органи БОРКОР, НАП, Комисията за предотвратяване за конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Сметната палата и др. Кунева посочи, че е хубаво стратегията за борба с корупцията да бъде подкрепена от парламента по начина, по който беше подкрепена и стратегията за съдебната реформа.
По думите й приемането на съдебната стратегия е отбелязано като положителна стъпка в доклада, както и постигането на широка парламентарна подкрепа за нея. Кунева беше категорична, че Европейската комисия е отчела всеки успех, който е постигнат в България.
Вицепремиерът посочи, че критиките към Висшия съдебен съвет са най-силни. Има буквално възпроизведени изречения от предишния доклад, а това на практика означава, че няма никакъв напредък, коментира тя и призова ръководството на съдебната власт да припознае отговорността си и да отговори на критиките. На въпрос за персонални промени във ВСС тя посочи, че персонална смяната на състава на ВСС няма да реши системните грешки в съдебната система и припомни, че разделянето на съвета на две е записано в стратегията за съдебна реформа.
Вицепремиерът посочи още, че в момента работна група подготвя спешните промени в Наказателния кодекс, както и че в близките дни се очаква да излезе обхватния анализ по ОП „Административен капацитет“ на антикорупционните практики в страната.
Кунева беше категорична, че планът за действие, който се изготвя традиционно след докладите на Европейската комисия, трябва да бъде отчитан в България и да има вътрешен строг мониторинг.