СамокоВест

Виктор Варошкин стана носител на Годишната награда на БФКА

Споделете ни в

С решение на управителния съвет на Българската федерация по катерене и алпинизъм носители на Годишната награда за 2016 година станаха алпинистите от експедиция „Опашката на дракона – Патагония“. Българската експедиция „Опашката на дракона“ започна на 2 декември 2015 година. В храбрата четворка, поела към връх Серо Торе в Патагония, влизаха преподавателят по алпинизъм, планински водач и многократен републикански шампион по алпинизъм Мартин Маровски, който бе и ръководител на групата, републиканският вицешампион по алпинизъм Григор Вътев, Виктор Варошкин – автор на едни от най-трудните традиционни спортни маршрути в България, и Руслан Вакрилов – един от най-добрите български екстремни фотографи в областта на катеренето и алпинизма.

Както СамокоВест писа, самоковецът Виктор Варошкин тръгна по пътя на свободните души и стъпи на емблематичния връх Серо Торе в Патагония. Виктор Варошкин и Мартин Маровски са първите българи, покорили върха. На 6 януари 2016 година, в 16 часа местно време, двамата млади мъже постигнаха една от мечтите си – да изкачат короната на Патагонските Анди.
Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинисти от цял свят. Той е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка, разположен на границата между Чили и Аржентина. Въпреки височината си от едва 3128 м., се смята за един от предизвикателните върхове заради техническата си сложност, суровия климат и ледената му шапка, оформена от постоянните силни ветрове в южна Патагония. Скоростта на ветровете редовно достига до над 200 км/ч.
Виктор Варошкин, Мартин Маровски, Григор Вътев, Руслан Вакрилов – четирима вдъхновени, смели млади българи, които искат мечтите си и следват пътя на свободните души. Участниците в експедицията не само покориха връх Серо Торе, но и прокараха премиерен маршрут на скалната игла Ел Мочо. Заслужено носител на Годишната награда на БФКА за 2016 година стана великолепната четворка, част от която е и самоковецът Виктор Варошкин.